МНТ FM - Слушајте театар
Управа
 • Директор на Македонски Народен Театар
  2017Драган Спасов Дац
  Директор на
  Македонски Народен Театар

  Драган Спасов е роден 20.04.1963 година во Скопје. Дипломира 1991 година на Факултетот за драмски уметности, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје, во класата на проф. Слободан Унковски. Од 1992 година работи како актер во Драмски театар - Скопје, а во 2016 година преминува во Македонски народен театар - Скопје. Од 2007 до 2008 год. е координатор на детското драмско студио во А1 Телевизија. Од месец август 2017 година е назначен за директор на Македонски народен театар.

  Селективна театрографија:

  • Тартиф (Тартиф, 2016), автор: Жан Батист Молиер, режија: Галин Стоев, продукција: Македонскиот народен театар – Скопје;
  • Докторот (Љубовници, 2015), автор и режија: Катерина Коцева;
  • Стево (Живот во тесни чевли, 2014), автор: Душан Ковачевиќ, режија: Ненад Витанов, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Крале Марков (Лет над кукавичкото гнездо, 2013), автор: Блаже Миневски, режија: Андреј Цветановски, продукција: Театар „Комедија“ – Скопје;
  • Итар Пејо (Огнени јазици, 2013), автор: Горан Стефановски, режија: Слободан Унковски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Игнат (Генетика на кучињата, 2012), автор: Венко Андоновски, режија: Дејан Пројковски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Џанго (Грев или шрпицер, 2011), автор: Сашко Насев, режија: Деан Дамјановски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • (Така било пишано, 2010), автор: Сашко Насев, режија: Синиша Ефтимов, продукција: Македонскиот народен театар – Скопје;
  • Кандид (Кинегонда во Карлаленд, 2009) автор: Венко Андоновски, режија: Сашо Миленковски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Киро (Монопретстава Облачна исповед, 2008) автор: Томислав Османли, режија: Деан Дамјановски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Ѓуро (Комшилук наопаку, 2007) автор: Нина Митровиќ, режија: Ненни Делместре, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Mr. White (Касапски кучиња, 2007) автор: Квентин Тарантино, режија: Бојан Трифуновски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Судијата Тасе (Демонот од Дебар маало, 2006) автор: Горан Стефановски, режија: Слободан Унковски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Ангеле (Лет во место, 2005) автор: Горан Стефановски, режија: Љупчо Георгиевски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Дони (Поручникот од Инишимор, 2005), автор: Мартин мек Донах, режија: Зоја Бузалкова, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Љубац (Купидона, 2005) автор и режија: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Брик (Мачка на вжештен лимен кров, 2003) автор: Тенеси Вилијамс, режија: Красимир Спасов, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Првиот (Кутрите мали хрчки, 2002) автор: Горан Михиќ, режија: Иво Лауренчиќ, театар Хистриони;
  • Македон змеј (Маседоан, Одисеја 2001) автор:, режија: Иван Поповски, Народен театар – Битола и Охридско лето;
  • Симон (Диво месо, 2000), автор: Горан Стефановски, режија: Александар Поповски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Ферхад (Ферхад и Ширин, 2000) автор: Хикмет Назим, режија: Ертан Јуџел, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Кандид (Кандид во земјата на чудата, 2000) автор: Венко Андоновски, режија: Сашо Миленковски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Платонов (Платонов, 1999) автор: Антон Павлович Чехов, режија: Димитар Станковски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • (Женидба, 1999), режија: Димитар Станковски, продукција: Народен театар – Куманово;
  • Фигаро (Свадбата на Фигаро, 1998), автор: Пјер Домаше, режија: Коле Ангеловски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Амадеус (Амадеус, 1996), автор; Питер Шефер, режија; Златко Славенски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Тимчо (Ни ќар ни зијан, 1996) автор: Братислав Димитров, режија: Димитар Станковски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Бруно (Умри машки, 1996), автор: Николај Алдо, режија: Коле Ангеловски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Хлестаков (Ревизор, 1995), автор: Н.В.Гогољ, режија: Љубиша Георгиевски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Розенкранц (Розенкранц и Гилденстерн се мртви, 1994), автор: Том Стопард, режија: Златко Славенски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Фиљан Кишија (Харем, 1994), автор: Сашко Насев, режија: Димитар Станковски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Мирко (Маратонците го трчаат почесниот круг, 1994), автор: Душан Ковачевиќ, режија: Коле Ангеловски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Зганарел (Дон Жуан, 1994), автор: Жан Батист Молиер, режија: Ненад Стојановски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Кловн (Кловнови, 1993), автор: Хелен Пермелин, режија: Коле Ангеловски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Кларин (Животот е сон, 1993), автор: Педро Де Ла Барка Калдерон, режија: Слобоан Унковски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Тома Диафарус (Вообразен болен, 1993), автор: Жан Батист Молиер, режија: Љубиша Герогиевски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Фердинанд (Бура, 1992), автор: Вилијам Шекспир, режија: Коле Ангеловски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Повеќе улоги (Чернодрински се враќа дома, 1992), автор: Горан Стефановски, режија: Слободан Унковски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Џанго (Грев или шприцер, 1992), автор: Сашко Насев, режија: Димитар Станковски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Ѓоре Пиже (Не сега драга, најдобро е попладне, 1991), автор: Реј Куни, режија: Коле Ангеловски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Војводата Кучин од Бучин (Кралот Кускуле први, 1991), автор: Васил Пујовски, режија: Душан Наумовски, продукција: Театар за деца и младинци – Скопје;
  • Ецнафот, Аџи Клајк, Велчо (Силјан штркот шанца, 1991), автор: Дејан Дуковски, режија: Драгослав Тодоровиќ, продукција: Театар за деца и младинци – Скопје;
  • (Подземна република, 1991), автор: Јордан Плевнеш, режија: Љубиша Георгиевски, продукција: Народен театар – Битола;
  • Иван инсиланти (Безбог, 1991), автор: Јордан Плевнеш, режија: Владо Цветановски, продукција: Народен театар – Битола;
  • Пинус (Ништо без Тримфолио, 1990) автор: Русомир Богдановски, режија: Коле Ангеловски, продукција: Народен театар – Куманово;
  • Повеќе улоги (Ало Будење, 1990) автор: Зафир Хаџиманов, режија: Коле Ангеловски, продукција: Драмски театар – Скопје;
  • Дете голомеше (Рекламна бајка, 1989), автор: Русомир Богдановски, режија: Коле Ангеловски, продукција: Македонскиот народен театар – Скопје;
  • Нилколај Глуховцев (Денови на нашиот живот, 1989), автор: Леонид Андреев, режија: Васил Христов, продукција: Македонскиот народен театар – Скопје;
  • Четвртиот граѓанин (Смртта на Дантон, 1987), автор: Георг Бихнер, режија: Петар Вечек, продукција: Драмски театар – Скопје;

  Селективна филмографија:

  • Шише (До балчак, 2014), режија: Столе Попов;
  • Борис Сарафов, полицаец Дервиш Ефенди (Тврдокорни, ТВ образовна серија, 2013);
  • Тркало на среќата, 2009;
  • Народни приказни, ТВ серија, 2009;
  • Ванчо (Обични луѓе, ТВ хумористична серија, 2009), МРТВ;
  • Хихирику – 25 години, ТВ филм, 2004;
  • Тино (Време за плачење, ТВ филм. 2003) МРТВ;
  • Североисточно од југозапад, ТВ филм, 2000, МРТВ;
  • Хихирику – 20 години, ТВ филм, 1999;
  • Здравко (Салон Хармони, ТВ хумористична серија, 1998) МРТВ;
  • Тони Џанго (Грев или шприцер, ТВ филм, 1993);
  • Крик на немиот индијанец, 1993;
  • Време, живот, 1992;
  • Македонија може, ТВ хумористична серија, 1991, МРТВ;
  • Данчо (За трошка среќа, ТВ филм, 1987) МРТВ;
  • Ѕвездите на ’42, ТВ филм, 1987;
  • Трето доба, , ТВ серија, 1987;
  • Случки од животот, ТВ серија серија, 1987;
  • Бушава азбука, ТВ образовна серија, 1985, МРТВ,
  • Водител на радио емисии:
  • Радио Уно (емисија „Бамбини“ и „Времеплов“);
  • Радио ПроФМ (Емисија „Елита“);
  • Радио Равел („Бамбини“);
  • Радио МРТВ (Емисија „Хихирику“).

  Награди и признанија:

  • Награда за животно дело „Петре Прличко“, 2013 на општина Велес, Здружение на актери „Џинот“ и Народен театар - Велес;
  • Награда за најдобро театарско остварување за улогата на Симон во представата „Диво Месо“ на Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ – Прилеп, 2001;
  • Награда за епизодна улога „Димче Трајковски“ за улогата на Тимчо во представата „Ни ќар ни зијан“ на Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ – Прилеп, 1996;
  • Награда „Златна Маска“ на фестивалот „Охридско лето“ за улогата на Амадеус во представата „Амадеус“ која ја доделува весникот „Вечер“, 1996;
  • Нагарадата „13 Ноември“ што ја доделува Собранието на град Скопје за улогите Розенкранц во представата „Розенкранц и Гилдерстерн се мртви“ и Амадеус во представата „Амадеус“, 1996;
  • Награда за најдобро театарско остварување за улогата на Розенкранц во представата „Розенкранц и Гилдерстерн се мртви“ на Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ – Прилеп, 1995;
  • Награда за најдобар актер во 1994 и 1995 година во Драмски Театар Скопје;
  • Награда за најдобро театарско остварување за улогата на Џанго во представата „Грев или шприцер“ на Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ – Прилеп, 1993;
  • Награда за најдобар млад актер за улогата Ѓорѓе Пиже во представата „Не сега драга, најдобро е попладне“ од списанието Екран.
МНТ ФМ
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА: +389.2.3230.304
АДМИНИСТРАЦИЈА: +389.2.3216.725
МАРКЕТИНГ: +389.2.3216.366

АДРЕСА: ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје, Македонија

e-mail: info@mnt.mk

Какви известувања сакате да добивате?