On-line продажба на билети   МНТ FM - Слушајте театар
Чикаго
Оценете ја претставата

Чикаго

 • Автор: Фред Еб и Боб Фос
 • Режисер:

  Наташа Поплавска

 • Информации:

  Композитор: ЏОН КАНДЕР 
  Текст на песни: ФРЕД ЕБ


  Базирано по драмата Чикаго од Маурин Далас Ваткинс
  Мјузиклот „ЧИКАГО“ е копродукциски проект помеѓу Македонски народен театар, Македонска опера и балет и Факултетот за музички уметности, Скопје, Р.Македонија.


  Кореограф: Олга Панго
  Диригент: Бисера Чадловска
  Дизајн на сцена и видео: Емил Петров 
  Костимограф: Александар Ношпал
  Драматург: Загорка Поп-Антоска-Андовска
  Асистент кореограф: Ирена Лозинска
  Корепетитор за пеење: Марија Димитријевиќ
  Клавирски корепетитори: Зоран Станишиќ и Андреј Наунов
  Препев на песни: Маја Павловска
  Превод на текст: Наташа Илиевска

 • Премиерна изведба: Вторник, 29 Декември 2015
 • Времетраење: 150 минути
 • Пауза: Да
 • Сцена: Голема
 • Следни изведби:
  No events

„Чикаго е еден од најпознатите и најизведуваните мјузикли во светот. Дејствoто на мјузиклот е сместено во времето на „лудите дваесетти“ во Чикаго најозлогласениот град во САД во тие години поради огромниот број на криминалци, крадци, убијци... Овој мјузикл е напишан како сатира за корумпираноста на тогашното американско судство, но и системот во целина“. „Чикаго за прв пат е изведен на Бродвеј во Њујорк во 1975 година. Оригиналната поставка, кореографирана од Боб Фоси е изведена 936 пати. Обновена е во 1997 година, исто така во продукција на Бродвеј, со што станува апсолунтно најпопуларниот и најизведуваниот мјузикл. По Њујорк, мјузиклот е поставен  во Лондон, а потоа уште во многу градови низ целиот свет“. „Мјузиклот Чикаго е напишан според драмата на Морин Далас Ваткинс од 1926 година, којашто е инспирирана од вистински случаи на убиства за кои во својство на новинар известувала авторката. Оригиналната музика е на Џон Кендер, а автор на стиховите е Фред Еб“.

АКТЕРСКА ЕКИПА


Јелена Јованова – Рокси Харт
Арна Шијак – Велма Кели
Жарко Димоски к.г. (Театар Комедија) – Били Флин
Ивица Димитријевиќ – Ејмос Харт
Тања Кочовска к.г. (Театар за деца и младинци) – Мама Моротн
Билјана Драгичевиќ – Пројковска к.г. (Драмски Театар) – Мери Саншајн
Ана Стојановска - Ени, Кити
Тина Трпкоска - Џун
Билјана Јовановска -Ханијак
Нина Деан – Лиз
Лиле Миленковска/Саша Саган – Мона
Александар Михајловски – Фред Кејсли, Арон, Доктор и Хари
Александар Ѓорѓиески – Церемонијал Мајстор, Началникот Фогарти и Мартин Харисон
Борјан Тетиев – Судија
Стефан Кочевски-Кројачот
Маја Митровска-Вероника
Марија Крстевска-Правдата
Драган Кочовски – Држават или Вујко Сем
Балет и хор/МОБ
Оркестар/ФМУ

Фото галерија

View the embedded image gallery online at:
http://mnt.mk/pretstavi/chikago#sigProIdc48946f789

Коментари

МНТ ФМ
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА: +389.2.3230.304
АДМИНИСТРАЦИЈА: +389.2.3216.725
МАРКЕТИНГ: +389.2.3216.366

АДРЕСА: ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје, Македонија

e-mail: info@mnt.mk

Какви известувања сакате да добивате?