75 години МНТ

Даница Георгиевска

Даница Георгиевска е родена на 13 април 1967 г. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на Факултетот за драмски уметности, Скопје, на отсекот за актерска игра во класата на проф. Љубиша Георгиевски, во 1989 г. Од 1998 г. работи во Македонски народен театар - Скопје.
 • Селективна театрографија
  • Елмира (Тартиф, 2016), автор: Жан Батист Молиер, режисер: Галин Стоев, продукција: Македонски народен театар;
  • Хор (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
  • Андромаха (Троил и Кресида, 2010), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Ристиќ, продукција: Македонски народен театар;
  • Болничарката (Мара/Сад, 2008), автор: Петер Вајс, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
  • (Ревизор, 2006), автор: Николај Василевич Гогољ, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
  • (Црна дупка, 2003), автор: Горан Стефановски, режисер: Сашо Миленковски, продукција: Македонски народен театар;
  • Дарја Шатова (Демони, 2001), автор: Фјодор Михајлович Достоевски, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
  • Жената (Песочна сложувалка, 1999), автор: Јана Добрева, режисер: Зоја Бузалковска, продукција: Македонски народен театар;
  • Ивон (Кројач за дами, 1996), автор: Жорж Фејдо, режисер: Димитрие Османли, продукција: Македонски народен театар;
  • Света недела (Лепа Ангелина, 1995), автор: Блаже Ристески, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
  • (МКС, 1995), автор: Војдан Чернодрински, адаптација и режија: Сашо Миленковски, продукција: Македонски народен театар;
  • Ана Григоријевна (Мртви души, 1994), автор: Николај Василевич Гогољ, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
  • Светле (Буре барут, 1994), автор: Дејан Дуковски, режисер: Сашо Миленковски, продукција: Македонски народен театар;
  • Валерија Ганчева (Женски прилог за ноќта, 1993), автор: Блаже Миневски, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
  • Јохана Раер (Баал, 1987), автор: Бертолд Брехт, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
  • Рипката (Гуштерица, 1986), автор: Александар Володин, режисер: Евгениј Лазаров, продукција: Македонски народен театар.


 • Селективна филмографија
  • Победа (Мултиплеј, ТВ-филм, 2007), режисер: Владимир Плавевски.
 • Дополнителни информации

  ТВ серии:

  • (Македонски елегии, 1993).

  Останато:

  • Емисии од културно образовната програма на МРТВ;
  • ТВ реклами;
  • Документарен филм за поетесата Даница Ручегај, 2017 г.
  • Подготовка на хуманитарни претстави за деца без родителска грижа;
  • Аудио снимање на лектирни изданија за деца со оштетен вид;
  • Основач на поетската секција во домот за стари лица „Мајка Тереза“, Скопје.
 • Име Даница
 • Презиме Георгиевска
 • Година на раѓање 1967
 • Пол Женско
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304 и +389.2.3216.366

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725 и +389.2.3216.366

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk

 

Какви известувања сакате да добивате?


Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/mntmk/public_html/administrator/components/com_acymailing/classes/fields.php on line 1228


Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/mntmk/public_html/administrator/components/com_acymailing/classes/fields.php on line 1228