75 години МНТ

Драгана Костадиновска

Драгана Костадиновска е родена на 10 декември 1983 г., во Скопје. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, на Факултетот за драмски уметности, Скопје, на отсекот за актерска игра, во класата на проф. Кирил Ристоски и доц. Зоја Бузалковска, во 2006 г. Од 2008 г. работи во Македонски народен театар – Скопје.
 • Селективна театрографија
  • (Илузии, 2020),според мотиви од истоимената драма на најпознатиот современ руски писател Иван Вирипаев, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Wonderland Theatre;
  • Леди Макбет (Макбет, 2019), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Македонски народен театар;
  • Вероник (Бог на масакрот, 2018), автор: Јасмина Реза, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Народен театар „Ацо Шопов“ -  Штип;·
  • Маргарита (Мајсторот и Маргарита, 2015), автор: Михаил Булгаков, режисер: Иван Поповски, продукција: Македонски народен театар;·         
  • Ќерката (Да тргнеме Сењор, 2014), автор: Ана Ристоска, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Македонски народен театар;·          
  • (5:17, 2013), автор: Ана Ристоска, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Вондерленд театар;·        
  • Естреа Бенвениста (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
  • Луј XIV (Животот на Молиер, 2012), автор: Михаил Булгаков, режисер: Александар Поповски, продукција: Македонски народен театар;
  • Лиза Дроздова (Бесови, 2011), автор: Фјодор Михајлович Достоевски, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
  • Фанчета (Свадбата на Фигаро, 2011), автор: Пјер Бомарше, режисер: Леван Цуландзе, продукција: Македонски народен театар;·     
  • Барбара, Мара (Парите се отепувачка, 2011), автор: Ристо Крле, режисер: Бојан Трифуновски, продукција: Македонски народен театар;·       
  • Лу (Олово на перница, 2011), автор: Венко Андоновски, режисер: Димче Николовски, продукција: Драмски театар - Скопје;
  • Анџелика (Фирма, 2011), автор: Роланд Шимелфенинг, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Вондерленд театар;
  • Марина (Немој ти мене Фауст, 2010), автор и режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
  • Психолог (Темпирана опера, 2010), автори: Бертолд Брехт и Ентони Барџис, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
  • Касандра (Троил и Кресида, 2009), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Ристиќ, продукција: Македонски народен театар;
  • Учителка по англиски јазик (Госпоѓа министерка, 2009), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Наташа Поплавска, продукција: Македонски народен театар;
  • (Писма од сеќавањата, 2009), автор: Олег Николаев, Сојуз на театарските работници на Русија;
  • Џезабел (Свето срце, 2009), автор и режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македоски народен театар;
  • Фаншет (Фигаро се разведува, 2008), автор: Еден фон Хорват, режисер: Куштрим Бектеши, продукција: Македонски народен театар;
  • Пациент (Мара/САД, 2008), автор: Питер Вајс, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
  • Ана (Стари времиња, 2008), автор: Харолд Пинтер, режисер: Зоја Бузалковска, продукција: Драмски театар - Скопје;
  • Луси (Дракула, 2007), автор: Дејан Дуковски, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
  • (Соларис, 2007), режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
  • Дона Елвира (Дон Жуан, 2005), автор: Жан Батист Молиер, режисер: Александар Поповски, продукција: Драмски театар - Скопје.
 • Селективна филмографија
  • Олимпија (Eј, 2018), автор: Васил Христов, режисер: Васил Христов;
  • Софи (Госпоѓа Рубин, краткометражен филм, 2011), режисер: Костадин Анастасов;
  • Анѓа (Балканот не е мртов, 2011), автор: Дејан Дуковски, режисер: Александар Поповски;
  • Ана (Трезна, краткометражен филм, 2009), режисер: Марко Ѓоковиќ;
  • Девојчето (Северен лет, краткометражен филм, 2004), режисер: Вардан Тозија.
 • Награди
  • Награда за најдобра актерка за 2013 г. на „Златна Бубамара“ на популарноста.
 • Дополнителни информации ТВ серии:
  • Зана (На терапија, 2017);
  • Магдалена (Обични луѓе, 2005), автор: Братислав Димитров, режисер: Томислав Алексовски.
  Меѓународни фестивали:
  • Меѓународен театарски фестивал „Богота“, Богота, Колумбија, 2010 г.;
  • „Пост Југославија“, Рим, Италија, 2006 г.;
  • „БИТЕФ“ - Белград, Србија, 2006 г.;
  • „МЕСС“ - Сараево, Босна, 2006 г.;
  • „Град театар“ - Будва, Црна Гора, 2005 г.


  Едукативни работилници:

  • „Берлин талент кампус“, Берлински филмски фестивал, Берлин, Германија, 2010 г.;
  • Меѓународна летна театарска школа на Сојузот на театарските работници од Русија, Москва, 2009 г.;
  • „Сараево талент кампус“, Сараевски филмски фестивал, Сараево, Босна, 2009 г. 

  Останато:
  • Член на управниот одбор при НУ Македонски народен театар - Скопје.
 • Име Драгана
 • Презиме Костадиновска
 • Година на раѓање 1983
 • Пол Женско
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304 и +389.2.3216.366

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725 и +389.2.3216.366

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk

 

Какви известувања сакате да добивате?


Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/mntmk/public_html/administrator/components/com_acymailing/classes/fields.php on line 1228


Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/mntmk/public_html/administrator/components/com_acymailing/classes/fields.php on line 1228