75 години МНТ

Искра Ветерова

Искра Ветерова е родена на 09 април 1973 г., во Скопје. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на Факултетот за драмски уметности, Скопје, на отсекот за актерска игра,  во 1995 г. Од 1999 г. работи во Македонски народен театар - Скопје.
 • Селективна театрографија
  • Олга Коклова (Госпоѓиците од Авињон, 2018), автор: Сашо Димоски, режисер: Ненад Витанов, продукција: Македонски народен театар;
  • (Викај ги среќа, 2016), автор: Златко Славенски;
  • Офелија (Аферата Елсинор, 2014), автор и режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар.
  • Стела Бенвениста (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
  • (Животот е сон, 2012), автор: Педро де ла Барка Калдерон, режисер: Владо Цветановски, продукција: Македонски народен театар;
  • Богородица (Свето срце, 2009), автор и режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
  • Грофицата Алмавива (Фигаро се разведува, 2008), автор: Еден фон Хорват, режисер: Куштрим Бектеши, продукција: Македонски народен театар;
  • Пациент (Мара/САД, 2008), автор: Петер Вајс, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
  • Таа (Делириум за двајца, 2006), автор: Ежен Јонеско, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
  • (Ревизор, 2006), автор: Николај Василевич Гогољ, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
  • Белизова (Една вечер со..., 2006), автор: Жан Батист Молиер, режисер: Деан Дамјановски, продукција: Македонски народен театар;
  • (Слепци, 2005), автор: Морис Метерлинк, режисер: Томи Јанежич, продукција: Македонски народен театар;
  • Електра (Безимениот, 2005), автор: Софокле, режисер: Елени Боза, продукција: Македонски народен театар;
  • Кралицата (Хамлет во транзиција, 2004), автор: Светислав Басара, режисер: Сашо Миленковски, продукција: Македонски народен театар;
  • Сања (Црна дупка, 2003), автор: Горан Стефановски, режисер: Сашо Миленковски продукција: Македонски народен театар;
  • Госпоѓа де Воланж (Опасни врски, 2002), автори: Шадорло де Лакло, Кристофер Хемтон, режисер: Љупчо Ѓорѓиевски, продукција: Македонски народен театар;
  • Евридика, Мегара, Медеја (Фортуна Десперата, 2001), автор: Луциј Анека Сенека, режисер: Александар Илиев, продукција: Македонски народен театар;
  • 9 (Плеј Шекспир, 2000), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
  • Дејзи (Носорог, 1999), автор: Ежен Јонеско, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
  • Варја (Вишновата градина, 1997), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
  • Анџелика Глембај (Глембаеви, 1996), автор: Мирослав Крлежа, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
  • Соња Мермеладова (Злосторство и казна, 1994), автор: Фјодор Михајлович Достоевски, режисер: Егон Савин, продукција: Македонски народен театар;
  • Еми Брјустер (Аресеник и стара тантела, 1995), автор: Јосеф Ото, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Драмски театар - Скопје;
  • Милосната госпоѓа (Гардеробер, 1996), автор: Роналд Харвуд, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Драмски театар - Скопје;
  • Гертруда (Хамлет, 1998), автор: Вилијам Шекспир, режиер: Владо Цветановски, продукција: Драмски театар – Скопје.
 • Селективна филмографија
  • Татјана (Магнолија, краткометражен филм, 2018), режисер: Ана Остојиќ;
  • Ана (До балчак, 2014), режисер: Столе Попов;
  • Иконија (Како во лош сон, 2003), режисер: Антонио Митриќески;
  • Сениште (Вампирџија, 2002), режисер: Горан Тренчовски;
  • Тажачката (Збогум на дваесеттиот век, 1998), режисери: Дарко Митревски, Александар Поповски.
 • Награди
  • Награда за актер за 2013 г. од весникот „Дневник“.
 • Дополнителни информации

  ТВ серии:

  • Гостинката Злата (Преспав, 2018), продукција: ОХО.
 • Име Искра
 • Презиме Ветерова
 • Година на раѓање 1973
 • Пол Женско
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304 и +389.2.3216.366

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725 и +389.2.3216.366

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk

 

Какви известувања сакате да добивате?


Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/mntmk/public_html/administrator/components/com_acymailing/classes/fields.php on line 1228


Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/mntmk/public_html/administrator/components/com_acymailing/classes/fields.php on line 1228