75 години МНТ

Јасмина Поповска

Јасмина Поповска е родена на 14 јули 1959 г.  Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, на Факултетот за драмски уметности, Скопје, на отсекот за актерска игра, во класата на проф. Тодорка Кондова-Зафировска и проф. Слободан Унковски, во 1984 г. Веднаш по дипломирањето се вработува во Македонски народен театар - Скопје.
 • Селективна театрографија
  • Хор (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
  • (Мојот човек, 2012), автор: Мирјана Ојданиќ, адаптацијација и режија: Катерина Коцевска, продукција: Македонски народен театар;
  • (Троил и Кресида, 2010), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Ристиќ, продукција: Македонски народен театар;
  • Болничарка (Мара/Сад, 2008), автор: Петер Вајс, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
  • Сузана (Кројач за дами, 1996), автор: Жорж Фејдо, режисер: Димитрие Османли, продукција: Македонски народен театар;
  • Хелена (Обѕирни се во гнев, 1995), автор: Џон Озборн, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
  • Цвета (МКС, 1995), автор: Војдан Чернодрински, адаптација и режија: Сашо Миленковски, продукција: Македонски народен театар;
  • Ана (Буре барут, 1994), автор: Дејан Дуковски, режисер: Сашо Миленковски, продукција: Македонски народен театар;
  • Девојката (Соната на сеништата, 1992), автор: Август Стриндберг, режисер: Стојан Стојаноски, продукција: Македонски народен театар;
  • Анжелика (Жорж Данден, 1992), автор: Жан Батист Молиер, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
  • Елианта (Мизантроп, 1989), автор: Жан Батист Молиер, режисер Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
  • (Црна дупка, 1988), автор: Горан Стефановски, режисер: Паоло Маџели, продукција: Македонски народен театар;
  • Мира (Кал, 1988), автор: Марија Ирене Форнес, режисер: Наум Пановски, продукција: Македонски народен театар;
  • Мица (Мрестење на краповите, 1987), автор: Александар Поповиќ, режисер: Ацо Алексов, продукција: Македонски народен театар;
  • Емилија/Маја (Баал, 1987), автор: Бертолт Брехт, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
  • Ружа (Тетовирани души, 1986), автор: Горан Стефановски, режисер: Богдан Поп Ѓорчев, продукција: НТ Штип;
  • Гуштерица (Гуштерица, 1986), автор: Александар Володин, режисер: Евгениј Лазаров, продукција: Македонски народен театар;
  • Ангелина (Рамна земја, 1985), автор: Ташко Георгиевски, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
  • Мирандолина (Мирандолина, 1985), автор: Карло Голдони, режисер: Вукан Диневски, продукција: Македонски народен театар;
  • Амелија (Погрижи се за Амелија, 1984), автор: Жорж Фејдо, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Македонски народен театар.
 • Селективна филмографија
  • (Северна грешка, ТВ филм, 1990), режисер: Борис Дамовски;
  • Лејла (Марика лета со авион, ТВ филм, 1988), режисер: Борис Дамовски.
 • Награди
  • Награда за најдобар млад актер на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп;
  • Награда на ревијата „Екран“ за најдобар млад актер за улогата на Емилија во претставата „Баал“, 1988 г.
  • Признание на ТВ-филмскиот фестивал во Берлин.

 • Дополнителни информации

  ТВ серии:

  • Перуника (Од денес за утре, 2010)
  • (Македонски народни приказни, 1986 - 89)
  • (Случки од животот, 1987).
 • Име Јсмина
 • Презиме Поповска
 • Година на раѓање 1959
 • Пол Женско
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304 и +389.2.3216.366

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725 и +389.2.3216.366

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk

 

Какви известувања сакате да добивате?


Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/mntmk/public_html/administrator/components/com_acymailing/classes/fields.php on line 1228


Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/mntmk/public_html/administrator/components/com_acymailing/classes/fields.php on line 1228