75 години МНТ

Јелена Галевски

Јелена Галевски е родена на 05 декември 1974 г., во Белград. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на Факултетот за драмски уметности, Скопје, на отсекот за актерска игра во класата на проф. Кирил Ристевски, во 1998 г. Од 2010 г. работи во Македонски народен театар - Скопје.
 • Селективна театрографија
  • (Животот е сон, 2012), автор: Педро де ла Барка, режисер: Владо Цветановски, продукција: Македонски народен театар;
  • (Троил и Кресида, 2009), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Ристиќ, продукција: Македонски народен театар;
  • (Македонски рулет, 2007), автори: Љубиша Георгиевски, и Богомил Ѓузел, режисер: Сашо Миленковски, продукција: Драмски театар - Скопје;
  • Морин Фолан (Мис на малиот град, 1999), автор: Мартин мек Донах, режисер: Владимир Талевски, продукција: Македонски народен театар;
  • (Една за по пат, 1998), режисер: Синиша Евтимов, Салон 1919;
  • Прва актерка (Хамлет, 1998), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Владo Цветановски, продукција: Драмски театар - Скопје;
  • (Среќата е нова идеја во Европа, 1997), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Владo Цветановски, продукција: Драмски театар - Скопје;
  • Проститутката (Едмонд, 1997), автор: Дејвид Мемет, режисери: Синиша Евтимов и Наташа Поплавска, продукција: Македонски народен театар;
  • (МКС, 1995), автор: Војдан Чернодрински, адаптација и режија: Сашо Миленковски, продукција: Македонски народен театар;
  • (Циркус Принтимпрам, 1995), автор: Даниел Хармс, режисер: Александар Поповски, продукција: Театар мала станица.
 • Селективна филмографија
  • Гоца (Еј, 2018), автор и режисер: Васил Христов;
  • (Скопје Ремиксд, 2012);
  • (Време на кометата, 2008), продуцент: Алан Миџир, режисер: Фатмир Кочи;
  • Шила (Самоуништување, 1996), сценарист: Сашко Насев, режисер: Ербил Алтанај;

 • Дополнителни информации ТВ серии:
  • (Нов свет) автор и водител: Јелена Галевски, продукција: Арт Улица 23;
  • (Куќен совет), ТВ Сител;
  • (Народни приказни, 2009).
 • Име Јелена
 • Презиме Галевски
 • Година на раѓање 1974
 • Пол Женско
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304 и +389.2.3216.366

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725 и +389.2.3216.366

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk

 

Какви известувања сакате да добивате?


Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/mntmk/public_html/administrator/components/com_acymailing/classes/fields.php on line 1228


Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/mntmk/public_html/administrator/components/com_acymailing/classes/fields.php on line 1228