75 години МНТ

Камка Тоциновски

Камка Тоциновски е родена на 27 јуни 1979 г. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на Факултетот за драмски уметности, Скопје, на отсек за актерска игра 2000 г. Од 2013 г. работи во Македонски народен театар - Скопје.
 • Селективна театрографија
  • Алис (Бесачи, 2019), автор: Мартин Мекдона, режисер: Јавор Грдев, продукција: Македонски народен театар;
  • Весела, инспициент (Без галама, 2018), автор: Мајкл Фрејн, а во колективна адаптација, режисер: Тони Михајловски, копродукција: Македонски народен театар и Брачна игра;
  • Џејн Ливингстон (Ничија земја, 2017), автори: Дaнис Тановиќ и Александар Морфов, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар;
  • Вдовицата, Мајката на Аладин (Авантурите на Аладин, 2017), адаптација, драматизација и режија: Бојан Трифуновски, продукција: Македонски народен театар;
  • Мудрост (Станица љубов, 2015), режисер: Синиша Евтимов, независна продукција;
  • Клитемнестра (Електра, 2014), автори: Есхил, Софокле, Еврипид и Жан Пол Сартр, режисер: Андриј Жолдак, продукција: Македонски народен театар;
  • Офелија (Аферата Елсинор, 2014), автор и режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
  • Северина (Подемот и падот на кабарето, 2013), автор: Артур Шницлер, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
  • Марија Лили Марлен Дитрих (Изгубени германци, 2013), автор: Дејан Дуковски, режисер: Слободан Унковски, продукција: Македонски народен театар;
  • Магда (Вејка на ветрот, 2012), режисер: Јани Бојаџи, продукција: Народен театар - Гевгелија;
  • Јулија (Норвешка денес, 2011), автор: Игор Бауерсима, режисер: Оливер Мицевски, продукција: Драмски театар - Скопје;
  • Учителката (Кукавицата, 2004), режисер: Георги Михалков, Детски театарски центар Скопје;
  • Лина (Лет во три глави, 2009), автор: Загорка Поп-Антоска Андоновска, режисер: Никола Ристов, продукција: Македонски народен театар;
  • Mејбл (Вејка на ветрот, 2008), автор: Коле Чашуле, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Македонски народен театар;
  • Пациент (Мара/Сад, 2008), автор: Петер Вајс, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
  • Лаура (Дундо Марое, 2008), автор: Марин Држиќ, режисер: Драгана Милошеска-Попова, продукција: Македонски народен театар;
  • Џоан Вебер (Чикашки перверзии, 2007), автор: Дејвид Мемет, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Драмски театар - Скопје;
  • Mарија Антоновна (Ревизор, 2006), автор: Николај Василевич Гогољ, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
  • Кони Дин (Сцени од животот, 2005), автор: Овен мек Каферти, режисер: Филип ле Моан, продукција: Македонски народен театар;
  • Mејред (Поручникот од Инишмор, 2005), автор: Мартин мек Донах, режисер: Зоја Бузалковска, продукција: Драмски театар - Скопје;
  • Aлис (Поблиску, 2005), автор: Патрик Марбер, режисер: Слободан Унковски, продукција: Драмски театар - Скопје;
  • Mала (Другата страна, 2004), автор: Дејан Дуковски, режисер: Слободан Унковски, продукција: Драмски театар - Скопје;
  • Дупка Валкана (Балада за големиот костур, 2004), автор: Мишел де Гелдерод, режисер: Владимир Милчин: продукција: НТ „Војдан Чернодрински“ - Прилеп;
  • Старата жена, Кловнот, Толи (Колку пати ќе умираме?, 2003), според романот на Петре М. Андреевски, режисер: Владимир Милчин, продукција: Народен театар - Битола;
  • Весна (Екстази, 2002), автор: Ирвин Велс, режисер: Кристијан Ристевски;
  • Камка (Синдром Чернодрински, 2001), автор: Горан Стефановски, режисер: Дејан Дамјановски, продукција: Нова сцена – Скопје;
  • Tамара (Аудиција, 2001), автор: Александар Галин, режисер: Владимир Милчин;
  • (Играње со правилата на игра, 2001), режисер: Дејан Дамјановски;
  • Г-ѓа Смрт (Будење на пролетта 2000, 2000), автор: Франк Ведекинг, адаптација: Огнен Георгиевски и Златко Славенски, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
  • Трена (Eлешник, 2000), автор: Југослав Петровски, режисер: Димитар Станковски, продукција: НТ „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“ – Велес;
  • (Случајот Даниел Хармс, 2000), режисер: Владимир Милчин, продукција: НТ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп;
  • (Тест, 2000), режисер: Наташа Поплавска, кореограф: Гордана Деан Поп Христова;
  • Биле (Биле баксуз, 2000), автор: Загорка Поп-Антоска Андоновска, режисер: Билјана Драгиќевиќ, продукција: Детски креативен центар - Скопје;
  • (Комедија на суетата, 1998), автор: Елиас Каниети, режисер:  Џорџ Презбургер,  продукција: Миталфест Чивидале - Италија;
  • Мама Иби  (Кралот Иби, 1998), автор:  Алфред Жари, режисери: Тихомир Јанчовски и Душко Стојановски.
 • Селективна филмографија
  • Ана (М, 2020), режисер: Вардан Тозија;
  • Катерина (Врба, 2019), режисер: Милчо Мачевски;
  • (Паднатите ангели, 2019), режисер: Али Замани;
  • (Слаткиот терор на меморијата, краткометражен филм, 2018), режисер: Илсе Фреч;
  • Мајката (Брат на еден ден, краткометражен филм, 2016), режисер: Стојан Вујиќиќ;
  • Марика (Три дена во септември, 2015), режисер: Игор Иванов - Изи и Даријан Пејовски;
  • Жирафа (Деца на сонцето, 2014), режисер: Антонио Митриќески;
  • Дара (До балчак, 2014), режисер: Столе Попов;
  • Режисерот (Одмаралиште, краткометражен филм, 2014), режисер: Клариса Тиеме;
  • Ловер (Ин Абсента, 2013), режисер: Дина Дума;
  • Лукс Фере (Фото финиш, Скопје Ремиксд, 2012), режисер: Огнен Димитровски;
  • Нина (Панкот не е мртов, 2011), режисер: Владимир Блажевски;
  • Вештерката (Вистинската приказна за Хансел и Гретел,краткометражен анимиран филм, 2010), режисер: Гоце Цветановски;
  • Мајката на Јан (Превртено, 2007), режисер: Игор Иванов-Изи;
  • Девојката (Порака, 2005), режисер: Даријан Пејовски;
  • Дезертер (Големата вода, 2004), режисер: Иво Трајков;
  • Девојката (Те мразам, 2000), режисер: Борјан Зафировски;
  • Шина (1/4, 2000), режисер: Атанас Георгиев;
  • (Комплетно нов месија, краткометражен филм, 2000), режисер: Александар Русјаков.


 • Награди
  • Награда за најдобра актерка на МТФ „Војдан Чернодрински“ - Прилеп, Р. Македонија, 2013 г.;
  • Награда „Вељко Маричиќ“ за најдобра млада актерка за улогата на Мала во „Другата страна“ на Меѓународниот театарски фестивал во Риека, Хрватска, 2005 г.;
  • Награда „Tрајко Чоревски“ за најдобра млада актерка на МТФ „Војдан Чернодрински“ - Прилеп, 2004 г.;           
  • Награда за актерка за 2004 г. на „Златна Бубамара на популарноста“;
  • Награда за најдобра млада актерка на МТФ „Војдан Чернодрински“ - Прилеп, 2002 г..
 • Дополнителни информации ТВ - серии:
  • Ана Каљменди (Беса, 2018), автор: Тони Џордан, режисер: Душан Лазаревиќ; 
  • Aзита (Волци, 2003), режисер: Слободан Деспотовски;
  • Крадецот (Наше маало, 2001), режисер: Светозар Ристевски.

  Tеатарски/филмски работилници:
  • Берлинале талент кампус, 2008 г.;
  • Сараево талент кампус, 2007 г.;
  • Меѓународен фестивал „Грлимо се морем“ , Сплит, Хрватска „Играње со правилата на игра“, режисер: Дејан Дамјановски, 2001 г.;
  • Меѓународен фестивал „Mителфест“ во Италија; „Комедија на суетата“, режисер: Џорџ Презбургер, 1999 г.
 • Име Камка
 • Презиме Тоциновски
 • Година на раѓање 1979
 • Пол Женско
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304 и +389.2.3216.366

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725 и +389.2.3216.366

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk

 

Какви известувања сакате да добивате?


Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/mntmk/public_html/administrator/components/com_acymailing/classes/fields.php on line 1228


Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/mntmk/public_html/administrator/components/com_acymailing/classes/fields.php on line 1228