75 години МНТ
Копање

Делата на Франц фон Штролхен се како географски, така и политички современи документи и ја тематизираат границата меѓу реалноста и фикцијата. Како појдовна точка за „Копање“, Франц фон Штролхен го зема текстот на австрискиот драматург Кристијан Винклер за да ги обработува општествените јазови и прашањето за нивно надминување.  

Двајца пријатели, што не се виделе шеснаесет години, се среќаваат во еден осамен предел на село, придружени од трето лице, за да ископаат бунар. Притоа тие разговараат, но истовремено и го премолчуваат заедничкото минато, нивната поврзаност, но и нивното раздвојување. Во еден перформанс со силни визуелни елементи, чинот на копање ќе стане физички двигател на актерите, кои притоа не само што навлегуваат во актуелни политички конфликти, туку и обелоденуваат општествени фронтови и нивните механизми воопшто. Дали е воопшто возможно преку заедничката активност, копањето, да создадат нов слободен простор за заедништво или јазовите на крај ќе станат уште поголеми? Дали дијалогот меѓу едниот и другиот е сѐ уште возможен? Франц фон Штролхен уште во ФИКШАНАЛ СТЕЈТ ― Трилогија на соживотот дел 3, заедно со македонските актери го истражува прашањето за идентитетот и новите утопии на соживот. Во „Копање“ тој продолжува со уметничкото истражување на локалните и глобалните феномени и развива привлечен перформанс полн со изненадувања и визуелни повеќезначности.    

 

Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304 и +389.2.3216.366

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725 и +389.2.3216.366

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk

 

Какви известувања сакате да добивате?


Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/mntmk/public_html/administrator/components/com_acymailing/classes/fields.php on line 1228


Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/mntmk/public_html/administrator/components/com_acymailing/classes/fields.php on line 1228