Само глас

Дарја Ризова

Дарја Ризова е родена на 13 февруари 1987  г., во Скопје. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на Факулет за драмски уметности, Скопје, на отсекот за актерска игра во класата на проф. Кирил Ристоски и доц. Зоја Бузалковска, во 2010 г. Од 2013 г. работи во Македонски народен театар - Скопје.

Селективна театрографија

 • Дездемона (Отело, 2019), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Нина Николиќ, копродукциски проект помеѓу Перипетија продукција, Македонски народен театар и Босанско народно позориште Зеница;
 • Ширли (Бесачи, 2019), автор: Мартин Мекдона, режисер: Јавор Грдев, продукција: Македонски народен театар;
 • Нина Михајловна Заечна (Галеб, 2018), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Нина Николиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Вера Александровна (Еден месец на село, 2018), автор: Иван Сергеевич Тургењев, режисер: Паоло Маџели, продукција: Македонски народен театар;
 • Принцеза Џазмин (Авантурите на Аладин, 2017), адаптација, драматизација и режија: Бојан Трифуновски, продукција: Македонски народен театар;
 • Маријана (Тартиф, 2016), автор: Жан Батист Молиер, режија: Галин Стоев, продукција: Македонски народен театар;
 • Реја (Соларис, 2016), автор: Станислав Лем, драматизиција и режија: Андриј Жолдак, продукција: Македонски народен театар;
 • Младата Ана Бергман (Разговори во четири очи, 2015), автор: Ингмар Бергман, адаптација: Тамара Барачков, режисер: Нина Николиќ, копродукција: Македонски народен театар и Скопје филм студио;
 • Електра (Електра, 2014), автори: Есхил, Софокле, Еврипид и Жан Пол Сартр, режисер: Андриј Жолдак, продукција: Македонски народен театар;
 • Соња (Вујко Вања, 2014), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Зоја Бузалковска, продукција: Македонски народен театар;
 • Тилтил (Сината птица, 2014), автор: Морис Метерлинк, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
 • Македонка Филиповна (Аферата Елсинор, 2014), автор и режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Кој пукаше на 21ви?, 2014), автор: Керил Черчил, режисер: Нина Николиќ, продукција: Младински културен центар - Скопје;
 • Естел Бенвениста (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Шила (Секс, лаги и диви гуски, 2012), автор: Вуди Ален, режисер: Нина Николиќ, продукција: Младински културен центар;
 • Јулија (Госпоѓица Јулија, 2012), автор: Аугуст Стринберг, режисер: Саулиус Варнарс, продукција: Македонски народен театар;
 • (Троил и Кресида, 2012), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Ристиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • (Животот е сон, 2012), автор: Педро де ла Барка Калдерон, режисер: Владо Цветановски, продукција: Македонски народен театар;
 • Меглена (Дедо Мраз на Марс, 2012), режисер: Снежана Коневски - Руси, продукција: Македонски народен театар;
 • Учителката (Дедо Мраз во приказните, 2011), режисер: Нина Николиќ, продукција: Културен центар ЦК, Скопје;
 • Сузана (Свадбата на Фигаро, 2011), автор: Пјер Бомарше, режисер: Леван Цуладзе, продукција: Македонски народен театар;
 • Даша Шатова (Бесови, 2011), автор: Достоевски, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар - Скопје;
 • Ања (Вишновата градина, 2010), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Трајче Георгиев, продукција: Македонски народен театар - Скопје;
 • Клара (Спиноза, 2010), автор: Гоце Смилевски, режисер: Зоја Бузалковска, копродукција: Мал драмски театар од Битола и Драмски театар - Скопје;
 • Сандра Крос и Мајката на Чарлс (Гнев, 2010), автор: Стивен Кинг, режисер: Зоја Бузалковска (дипломска претстава);
 • Меј (Луди за љубов, 2010), автор: Сем Шепард, режисер: Нина Николиќ, продукција: Младински културен центар - Скопје;
 • Учителка по англиски јазик (Госпоѓа министерка, 2010), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Наташа Поплавска, продукција: Македонски народен театар - Скопје;
 • (Волшебникот од Оз, 2010), режисер: Нина Николиќ, продукција: Културен центар ЦК, Скопје
 • Јула (Таму каде што не сум бил, 2009), автор: Жанина Мирчевска, режисер: Зоја Бузалковска, Народен театар „Војдан Чернодрински“ - Прилеп;
 • Ема (Неверство, 2009), автор: Харолд Пинтер, режисер: Нина Николиќ, продукција: Културен центар ЦК-Скопје;
 •  (Заспани, 2009, кореодрама според „Три сестри“ од Антон Павлович Чехов), режисер: Нина Николиќ, продукција: Факултет за драмски уметности, Скопје;
 • (Воајер, 2009), режисер: Александра Кардалевска, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Лора Вингфилд (Стаклена менажерија, 2008), автор: Тенеси Вилијамс, режисер: Нина Николиќ;
 • Метаморфози, според Овидиј, режисер: Александар Поповски, Линц, Австрија;
 • Костур (Класен непријател), автор: Најџел Вилијамс, режисер: Васил Христов, продукција: Вондерленд театар.

Селективна филмографија

 • (Панкот не е мртов, 2011), режисер: Владимир Блажевски;
 • (1955), режисер: Фисник Зекири.

Награди

 • Награда за најдобар млад актер „Рејџан Демирџиќ“ на Интернационалниот фестивал МЕСС, Сараево, за улогата Електра во претставата „Електра“, 2017 г.
 • Награда за најдобра актерка, на фестивалот на античка драма „Стоби“, за улогата Електра во претставата „Електра“, 2015 г.;
 • Награда за најдобра женска улога, на Фестивалот ФИАТ-Подгорица, за улогата на Електра во претставата „Електра“, 2015 г.;
 • Награда за главна женска улога, на МТФ „Војдан Чернодрински“ за улогата на Електра во претставата „Електра“, 2015 г.;
 • Награда за најдобра актерка на годината на „Златна Бубамара“ на популарноста,  2014 г.;
 • Награда за најдобар млад актер, на МТФ „Војдан Чернодрински“ 2014 г., за улогата на Естел Бенвениста, во претставата „Вечната куќа“;
 • Награда за најдобра женска улога ADRIANA AWARD на Интернационалниот фестивал SKENA UP- Приштина, за улогата на Лора Вингфилд, во претставата „Стаклена менажерија“, 2008 г.
 • Име Дарја
 • Презиме Ризова
 • Година на раѓање 1987
 • Пол Женско
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304 и +389.2.3216.366

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725 и +389.2.3216.366

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk

 

Какви известувања сакате да добивате?