Само глас

Никола Ацески

Никола Ацески е роден 16 март 1981 г., во Прилеп. Дипломирал на Универзитетот за аудиовизуелни уметности-ЕСРА- Париз-Скопје-Њујорк, отсек актерска игра, во 2010 г., во класата на проф. Ѓорѓи Јолевски. Од 2013 г. работи во Македонски народен театар - Скопје.

Селективна театрографија

 • Кирил (Дух, 2018), автор: Дејан Дуковски, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Цера (Ничија земја, 2017), автори: Данис Тановиќ, Александар Морфов, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар;
 • Духот од ламбата (Авантурите на Аладин, 2017), адаптација, драматизација и режија: Бојан Трифуновски, продукција: Македонски народен театар;
 • Валер (Тартиф, 2016), автор: Жан Батист Молиер, режисер: Галин Стоев, продукција: Македонски народен театар;
 • Трпе (Силјан штркот шанца, 2016), автор: Дејан Дуковски, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Григориј Пугачов (Животот е прекрасен, 2015), автор: Николај Ердман, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар;
 • Арчибалд Арчибалдович, Каифа, Гостин на балот (Мајсторот и Маргарита, 2015), автор: Михаил Булгаков, режисер: Иван Поповски, продукција: Македонски народен театар;
 • Вториот патник (Тероризам, 2015), автори: Владимир и Олег Пресњаков, режисер: Јордан Симонов, продукција: Македонски народен театар;
 • Огист (Електра, 2014), автор: Есхил, Софокле, Еврипид и Жан – Пол Сартр, режисер: Андриј Жолдак, продукција: Македонски народен театар;
 • Актерот, Маркиз де Сад (Аферата Елсињор, 2014), автор и режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
 • Ахмад Ал Масри (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режиер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Балтазар (Подемот и падот на кабарето, 2013), автор: Артур Шницлер, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • Селим Оџа, Рами Баба (Македонска крвава свадба, 2012), автор: Војдан Чернодрински, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Маркизот Д’Орсињи (Животот на Молиер, 2012), автор: Михаил Булгаков, режисер: Александар Поповоски, продукција: Македонски народен театар;
 • Славен (Генетика на кучињата, 2012), автор: Венко Андоновски, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Доктор и Пациент (Психоза во 4.48, 2011) автор: Сара Кејн, режисер: Ѓорѓи Јолевски, продукција: Македoнски народен театар;
 • Мех, Мјурк (Баал, 2011), автор: Бертолд Брехт, режисер: Мартин Кочовски, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Гилденстерн (Хамлет, 2010), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Режисерот, Поцо (Плеј Бекет, 2010), автор: Семјуел Бекет, дипломска претстава; ментор: проф. Ѓорѓи Јолевски.

Селективна филмографија

 • Никола (Перфекционист, краток филм, 2017), режисер: Александар Андоновски;
 • Соседот (Човекот кој не сакаше да умре, краток филм, 2015), режисер: Гоце Цветановски;
 • Убиецот (Пепи и Муто, 2015), режисер: Георги М. Унковски;
 • Дуко (Балканот не е мртов, 2013), режисер: Алексанадр Поповски.

Дополнителни информации

ТВ-серии:

 • Вељо соборец (Тврдокорни, 2013), режисер: Мите Грозданов;

Селективна театрографија (како студент):

 • Серж (Арт, 2010), автор: Јасмина Реза, продукција: Универзитет за аудиовизуелни уметности ЕСРА, Скопје;
 • Слабиот (На отворено море, 2010), автор: Славомир Мрожек, продукција: Детски културен центар, ЕСРА, Скопје;
 • г. Лаги, Белиз (Ангели во Америка, 2009), автор: Тони Кушнер, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Алсест (Мизантроп, 2009), автор: Жан Батист Молиер, продукција: Универзитет за аудиовизуелни уметности ЕСРА, Скопје;
 • Жан (Госпоѓица Јулија, 2008), автор: Август Стриндберг, продукција: Универзитет за аудиовизуелни уметности ЕСРА, Скопје;
 • Политичарот (Сината соба, 2008), автор: Дејвид Хер, продукција: Универзитет за аудиовизуелни уметности ЕСРА, Скопје;
 • Арон (Тит Андроник, 2007), автор: Вилијам Шекспир, Универзитет за аудиовизуелни уметности ЕСРА, Скопје;
 • Григориј Степанович Смирнов (Мечка, 2007), автор: Антон Павлович Чехов, Универзитет за аудиовизуелни уметности ЕСРА, Скопје;
 • Степан Степанович Чубуков (Понуда за брак), автор: Антон Павлович Чехов, Универзитет за аудиовизуелни уметности ЕСРА, Скопје.
 • Име Никола
 • Презиме Ацески
 • Година на раѓање 1981
 • Пол Машко
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304 и +389.2.3216.366

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725 и +389.2.3216.366

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk

 

Какви известувања сакате да добивате?