Купи билет он-лајн
Најкратки драми на светот
Оценете ја претставата

Најкратки драми на светот

 • Автор: Разни автори
 • Режисер: Трајче Ѓоргиев
 • Информации: Асистент на режисерот: Дарко Јан Спасов
  Драматург и избор на музика: Дарко Јан Спасов
  Извршен продуцент: Виктор Рубен
  Сценограф и избор на музика: Трајче Ѓоргиев
  Асистент на сценографот: Татјана Блажевска - Христовска
  Костимограф: Роза Трајческа - Ристовска
   
 • Премиерна изведба: Понеделник, 25 Ноември 2019
 • Пауза: Не
 • Сцена: Мала
 • Следни изведби:
  23.12.2019 од 20:00 часот
  29.11.2019 од 20:00 часот
  25.11.2019 од 20:00 часот

„Најкратки драми на светот“ како наслов на оваа театарска претстава е позајмен од истоимената збирка кратки пиеси издадена пред точно 20 години и е приредена од театрологот Јован Ќирилов. Од изборот на четириесеттина пиеси од исто толку автори, издвоени се единаесет кои со својата драматуршки фрагментирана форма градат една заокружена сценска слика - калеидоскоп низ кој се прави пресек на театарот од првата и дел од втората половина на претходниот век а чии врзивни елементи се тоталитаризмот, недоразбирањето, тегобноста, зачуденоста, времето како не(с)фатлива категорија, општата состојбата на апсурд. Секоја од овие пиеси „минијатури“ на Муза Павлова, Чехов, Хајнер Милер, Каринти, Фридман и др. автори, од својата „неконцизна“ основа го повикуваат хуморот како спас од вртлогот на безизлезноста и гротеската што неретко е опачина на слободата.

Дарко Јан Спасов, драматург

 

Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304 и +389.2.3216.366

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725 и +389.2.3216.366

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk

 

Какви известувања сакате да добивате?