75 години МНТ

Славиша Кајевски

Славиша Кајевски е роден 01 февруари 1982 г. во Скопје. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на Факултетот за драмски уметности, Скопје, на отсекот за актерска игра, во класата на проф. Владимир Милчин, во 2005 г. Од 2010 г. работи во Македонски народен театар – Скопје.
 • Селективна театрографија
  • Клег (Бесачи, 2019), автор: Мартин Мекдона, режисер: Јавор Грдев, продукција: Македонски народен театар;
  • Ленокс (Макбет, 2019), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Македонски народен театар;
  • Семјон Семјонович Медведенко (Галеб, 2018), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Нина Николиќ, продукција: Македонски народен театар;
  • Миле Прлиќ (Ничија земја, 2017), автор: Данис Тановиќ, Александар Морфов, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар;
  • Императорот (Авантурите на Аладин, 2017), адаптација, драматизација и режија: Бојан Трифуновски, продукција: Македонски народен театар;
  • Еснафот (Силјан штркот шанца, 2016), автор: Дејан Дуковски, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
  • Таткото (Соларис, 2016), автор: Станислав Лем, режисер: Андриј Жолдак, продукција: Македонски народен театар;
  • Сергеј Александрович (Животот е прекрасен, 2015), автор: Николај Ердман, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар;
  • Првиот патник (Тероризам, 2015), автори: Владимир и Олег Пресњаков, режисер: Јордан Симонов, продукција: Македонски народен театар;
  • Агамемнон, Еврипид (Електра, 2014), автори: Есхил, Софокле, Еврипид и Жан – Пол Сартр, режисер: Андриј Жолдак, продукција: Македонски народен театар;
  • Таткото Тил (Сината птица, 2014), автор: Морис Метерлинк, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
  • Озрик, Цар Едип (Аферата Елсинор, 2014), автор и режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
  • Готфрид Најцзекер (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
  • Грен (Подемот и падот на кабарето, 2013), автор: Артур Шницлер, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
  • (Декамерон, 2012), автор: Џовани Бокачо, режисер: Боњо Лунгов, продукција: Македoнски народен театар;
  • (Животот е сон, 2012), автор: Педро де ла Барка Калдерон, режисер: Владо Цветановски, продукција: Македoнски народен театар;
  • Јован и Анѓеле (Парите се отепувачка, 2011), автор: Ристо Крле, режисер: Бојан Трифуновски, продукција: Македoнски народен театар;
  • Корубин (Свадбата на Фигаро, 2011), автор: Пјер Бомаше, режисер: Леван Цуладзе, продукција: Македoнски народен театар;
  • Тибалт (Ромео и Џулиета, 2011), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Лили Абаџиева, продукција: Македoнски народен театар;
  • Феѓка (Бесови, 2011), автор: Фјодор Михајлович Достоевски, режисер: Златко Славенски, продукција: Македoнски народен театар;
  • Ангел (Немој ти мене Фауст, 2010), автор и режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македoнски народен театар;
  • Александар (Троил и Кресида, 2010), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Ристиќ, продукција: Македонски народен театар;
  • Темелко (Суд, 2010), автор: Коле Чашуле, режисер: Љупчо Ѓоргиевски, продукција: Македонски народен театар;
  • Николче (Лет во три глави, 2009), автор: Загорка Поп - Антоска Андовска, режисер: Никола Ристов, продукција: Македoнски народен театар;
  • Рака (Госпоѓа Министерка, 2009), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Наташа Поплавска, продукција: Македoнски народен театар;
  • Џими (Вејка на ветрот, 2008), автор: Коле Чашуле, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Македoнски народен театар;
  • Гласник (Мара/САД, 2008), автор: Петер Вајс, режисер: Васил Христов,  продукција: Македoнски народен театар;
  • Маро Мароев (Дундо Марое, 2008), автор: Марин Држиќ, режисер: Драгана Милошевска - Попова, продукција: Македoнски народен театар;
  • Морис (Дракула, 2008), автор: Дејан Дуковски, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македoнски народен театар.
 • Селективна филмографија
  • Сурла (Еј, 2018), автор и режисер: Васил Христов;
  • Пики (Црвената соба, краткометражен филм, 2016), режисер: Косара Митиќ;
  • Павел Киров (Последните Македонци, 2015), режисер: Илија Пиперковски;
  • Гласот (Скопје Ремиксд, 2012);
  • Малиот (Ова не е американски филм, 2011), режисер: Сашо Павловски;
  • Јане (Некои поинакви приказни, 2010);
  • Јане (Стапица, ТВ филм, 2007), режисер: Аљоша Симјановски;
  • Павел (Превртено, 2007), режисер: Игор Иванов;
  • Третиот комита (Пусто турско, ТВ филм, 2006, ), режисер: Коле Ангеловски;
  • Првиот војник (караула, 2006), режисер: Рајко Грлиќ;
  • Момчето со маска (Бал-кан-кан, 2005), режисер: Дарко Митревски;
 • Дополнителни информации

  ТВ серии:

  • Полицаецот (Инсајдер, 2017);
  • Петра Поп Арсов, Посредникот, Новинарот (Последните Македонци, 2013-2014);
  • Аце (Обични луѓе, 2005).
 • Име Славиша
 • Презиме Кајевски
 • Година на раѓање 1982
 • Пол Машко
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304 и +389.2.3216.366

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725 и +389.2.3216.366

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk

 

Какви известувања сакате да добивате?