Купи билет он-лајн

Снежана Коневски - Руси

Снежана Коневски – Руси e родена на 8 декември 1952 г. во Ниш, Србија. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на ВМШ (Факултетот за драмски уметности, Скопје), на отсекот за актерска игра, во класата на професорите Владимир Милчин и Љубиша Георгиевски, во 1975 г. Од 1978 г. работи во Македонски народен театар – Скопје. Од 1999 до 2001 г. е специјализант на режија на НАТФИЗ, во Софија, на пантомима и кореодрама, во класата на Александар Илиев.

 • Селективна театрографија
  • (Најкратки драми на светот, 2019), разни автори, режисер: Трајче Ѓоргиев, продукција: Македонски народен театар;
  • Пламенка (Прекината одисеја, 2016), автор: Роберт Урбањски, режисер: Јацег Гломб, продукција: Македонски народен театар;
  • Пелагеја Антоновна/Софија Павловна (Мајсторот и Маргарита, 2015), автор: Михаил Булгаков, режисер: Иван Поповски, продукција: Македонски народен театар;
  • Хор (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
  • Мајката (Самовилско јајце, 2011), автор: Исидора Данкан, режисер: Снежана Коневски – Руси, продукција: Македонски народен театар;
  • Љубов Андреевна (Вишновата градина, 2010), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Трајче Ѓоргиев, продукција: Македонски народен театар;
  • Лисјена Хомендис де Хистангва (Болва в уво, 2007), автор: Жорж Фејдо, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
  • Старица (Жени во народното собрание, 2004), автор: Аристофан, режисер: Димитрие Османли, продукција: Македонски народен театар;
  • (Дипломец, 2004), автор: Чарлс Веб; режисер: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
  • Г-ѓа Рисе (Дед лајн, 2003), автор: Ги Фоаси, режисер: Александар Илиев, продукција: Македонски народен театар;
  • Баба Добрила (Павилјони, 2001), автор: Милена Марковиќ, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
  • Трагичарката (Т... љубов моја, 1998) (авторски проект), автор: Валериј Петров, продукција: Македонски народен театар;
  • Сестра Ана (Бунт во домот за старци, 1994), автор: Венко Андоновски, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
  • Хекуба (Хекуба, 1994), автор: Ерипид, режисер: Стојан Стојановски, продукција: Народен театар „Јордан Хаџи Константинов - Џинот“, Велес;
  • Спировица (Народен пратеник, 1993), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Димитар Османли, продукција: Македонски народен театар;
  • Соланж (Слугинки, 1993), автор: Жан Жене, режисер: Виолета Џолева, продукција: Македонски народен театар - Скопје;
  • Мумијата (Соната на сеништата, 1992), автор: Август Стриндберг, режисер: Стојан Стојановски, продукција: Македонски народен театар;
  • Клодина (Жорж Данден, 1992), автор: Жан Батист Молиер, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
  • Индијанката Дакота Кид (Беше тоа на дивиот запад, 1992), автор: Драгана Бошковиќ, режисер: Димитрие Осмали, продукција: Театарот за деца и млади – Скопје;
  • Гона (Големиот Чичко, 1992), автор: Васе Манчев, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Народен театар - Штип;
  • Шашле од Зашле (Кралот Кускуле први, 1991), автор: Васил Пујовски, режисер: Душан Наумовски, продукција: Театарот за деца и млади – Скопје;
  • Нела (Крајот на играта, 1991), автор: Семјуел Бекет, режисер: Горан Тренчовски, продукција: Македонски народен театар;
  • Маргарита (Ричард III, 1990), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Рахим Бурхан, продукција: Македонски народен театар;
  • Нина (Галеб, 1990), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
  • Иванка (Црвенкапа, 1990), автор: Александар Поповиќ, режисер: Димитар Христов, продукција: Театарот за деца и млади – Скопје;
  • Девојката (Пуста земја, 1989), автор: Митко Маџунков, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Народен театар „Антон Панов“ - Струмица;
  • Принцезата (Рекламна бајка, 1989), автор: Русомир Богдановски, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Македонски народен театар;
  • Смилка (Револуционер, 1988), автор: Братислав Димитров, режисер: Ацо Алексов, продукција: Народен театар „Антон Панов“ - Струмица;
  • Антонија (Дон Кихот, 1987), автор: Михаил Булгаков, режисер: Златко Свибен, продукција: Македонски народен театар;
  • Невестата (Малограѓанска свадба, 1986), автор: Бертолд Брехт, режисер: Владимир Цветановски, продукција: Македонски народен театар;
  • Љубимката (Големиот брилијантен валцер, 1986), автор: Драго Јанчар, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
  • Селина (Слободни врски, 1984), автор: Мајкл Велер, режисер: Ајвин Луис, продукција: Македонски народен театар;
  • Нале (Среќна нова ’49, 1984), автор: Гордан Михиќ, режисер: Слободан Унковски, продукција: Македонски народен театар;
  • Шулко (Кршалнига, 1983), автор: Васе Манчев, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
  • Ходел/Хава, мјузиклот (Свирач на покрив, 1983), автор: Џери Бок, режисер: Владо Штефанчиќ, продукција: Македонски народен театар;
  • Пенка (Макавејските празници, 1983), автор: Живко Чинго, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
  • Агафја Тихоновна (Женидба, 1979), автор: Николај Василевич Гогољ, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
  • Ана Комнена (Алексијада, 1978), автор: Богомил Ѓузел, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
  • Стојанка (Чорбаџи Теодос, 1978), автор: Васил Иљоски, режисер: Ацо Алексов, продукција: Македонски народен театар;
  • Данка (Скок преку кожа, 1978), автор: Томе Арсовски, режисер: Ѓорѓи Трајанов, продукција: Народен театар - Штип;
  • Слепата девојка (Крчма под зеленото дрво, 1977), автор: Петар Ковачевиќ, режисер: Владимир Стрниско, продукција: Македонски народен театар;
  • Благовеста (Студенти, 1977), автор: Бранко Пендовски, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
  • Царот (Андрокле и лавот, 1976), автор: Џорџ Бернард Шо, режисер: Виолета Џолева, продукција: Македонски народен театар;
  • (Агамемнон и Електра, 1976), автор: Есхил и Софокле, режија: Димитар Христов , продукција: Народен театар - Битола;
  • Ана (Ана Франк, 1975), автор: Ф. Алберт, режисер: Виолета Џолева, продукција: Македонски народен театар;
  • Таа (Димна Јуда, град градила, 1974), автор: Душко Наневски, режисер: Виолета Џолева, продукција: Македонски народен театар;
  • Босилка Кочоска (Ѕидот, водата, 1973), автор: Живко Чинго, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
  • „Војникот фалбаџија“- НТ Куманово.
 • Селективна филмографија
  • Рајна (Вистинска љубов, ТВ филм, 2016), автор: Сашко Насев, режисер: Јани Бојаџи;
  • Невена (Звукот на светлината, ТВ филм, 2002), автор: Душко Атанасовски, режисер: Томислав Алексов;
  • (Премиера, ТВ филм, 1983), автори: Милан Банов, Коле Чашуле и Аљоша Смилјановски, режисер: Ацо Алексов.
 • Награди
  • Награда на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за најдобро актерско остварување за улогата на Маргарита во претставата „Ричарт трети“, 1991 г.;
  • Награда „13 Ноември“ на град Скопје за 20-годишен актерски опус, за активно учество во јавните манифестации, во градот и Републиката, за водителство и презентерство на македонската култура вон границите на нашата земја (Бугарија, Германија, Шведска, Грција), 1992 г.;
  • Награда на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за епизодна улога за Слепата девојка во претставата „Крчма под зеленото дрво“, 1976 г.;
  • Награда на весникот „Млад Борец“ за успешен млад актер за улогата на Девојката во претставата „Димна Јуда, град градила“ и за монодрамата – „Ана Франк“, 1974 г.
 • Дополнителни информации

  ТВ серии:

  • Рајне (Трето па машко, 2011);
  • Тетка Летка (Народни приказни, 2009);
  • Лимбе (Погрешно време, 2009-2010), режисер: Драган Вељановски;
  • Лоренс Најтингејл и Бароница (Еурека, 1993);
  • (Тврдокорни, 1992);
  • (Македонски народни проказни, 1991);
  • Сестра на Аска (Залез над езерската земја, 1973), автор: Томе Арсовски, режисер: Благој Андреев.

  Режии, проекти и реализации – избор:

  • 2013 г. – Европски ден на Еврејската култура во РМ „Јудаизмот-аманет на природата“ (текст, режија, актер);
  • 2013 г. – „Бледица“– проект во Народниот театар во Струмица, како гостин актер, режисер;
  • 2013 г. одбележани 40 години уметничко творење со претставата „Вишник“ од Антон Павлович Чехов, режисер: Трајче Ѓоргиев во рамките на Скопско културно лето;
  • 2012-13 г.- новогодишен проект во МНТ (текст и режија) под наслов „Тимоти Твидл“ – првиот помошник на Дедо Мраз;
  • 2012 г. – проект во основните училишта на општина Карпош, сценарист и режисер „Наши години“ (македонско народно творештво-Цепенков);
  • 2012 г. – двојазичен проект на Црвен крст на општините Центар и Гази Баба, „Погодете кој доаѓа на вечера“– сценарист, режисер и актер;
  • 2012 г. – „12 божиќни денови“, новогодишен проект за децата со посебни потреби под покровителство на Црвен крст и МНТ- сценарист, режисер и актер;
  • 2011-12 г. – МНТ – текст и режија на театарска новогодишна претстава „Новогодишен сон“;
  • 2011-13 г., декември-проект „Македонија наш“ дом-мултикултурна манифестација под покровителство на АОПЗ и ОБСЕ (водител).
  • 2011 г. – режисер на проектот во основните училишта на општина Карпош – „Заедно“;
  • 2011 г. – проект „Мрежа за мултикултурно општество во РМ“ – носител е Црногорската заедница во РМ, под наслов – „Да живееме еден со друг, не еден покрај друг“, сценарист и режисер;
  • 2011 – текст и режија на претстава за деца во МНТ „Самовилско јајце“, со што и официјално е отворена детската сцена во МНТ;
  • 2011-12 г. – новогодишен проект на МНТ и Универзална сала, „Дедо Мраз на Марс“ (текст и режија);
  • 2008 г. – 10 години од МОЗАИК програма на двојазични групи во градинки во РМ под покровителство на НВО „Потрага по заедничка основа – сценарио и режија;
  •  2007-2013 г. кастинг-директор на ТВ-програма за деца во регионот на Југоисточна Европа – на каналот Минимакс, надсинхронизација на анимирани филмови за деца и млади; надсинхронизација на филмови на македонски јазик: „Гумениот Тарзан“, „Десперо“, „Штрумфови 2“ во Синеплекс;
  • 2007 г. – ЕВРОПСКИ ДЕН на Еврејската култура во Македонија, театарски проект – сценарио, режија и актер-водител – Куршумли ан;
  • 2006 г. – сценарист, режисер и актер во новогодишниот проект на МНТ и МКЦ „Божиќен колач на пријателството“ – претстава;
  • 2000 – 2004 г. – уметнички раководител на Драмата на МНТ, период искористен за поинтензивна соработка на двете институции МНТ и МРТВ (огледан преку снимање на сиот репертоар на претставите на МНТ, снимање рекламни ТВ-спотови за наше маркетиншко покривање, подготовка на специјални емисии за нашите активности (премиери, гостувања, фестивали);
  • Режисер – регионален проект- „Волшамба“, автор: Трајче Кацаров, поддржан од ФАРЕ програмата на Министерство за култура на РМ, на македонски, албански, турски и ромски јазик;
  • Асистент режисер на „Цар Самуил“ во Операта на МНТ;
  • Асистент режисер на „Жени во народното собрание“ во Драмата на МНТ;
  • Режисер – Свечено отворање на Мајските оперски вечери – за животот и делото на Верди.
  Останато:

  • Од 1963 до 1964 г. е редовен член на Детската радиодрама во РТС под раководство на Славица Тодорова, како и режисерите: Спасе Нелов, Миодраг Шаурек и Благоја Андреев со кои се реализираат многу детски радио и ТВ емисии од едукативен, забавен карактер: „Приказни од лулето“, „Добра ноќ деца“, „Пссст, Крстословка“; утрински емисии, „Весела вртешка“, многу радиодрами и др.;
  • Од 1972 до 1973 г. е вработена во РТС како спикер-водител во секторот за говорно-уметничка изведба на програмата и заедно со најстарите спикери Оливера Попанкова и Иван Антонов, како и со целата тогашна гарнитура: Попов, Саздов, Беличанец, како директни партнери, и Велкова, Апостолова и др. врши опслуга на сите емисии на првата и втора програма на Македонското радио (вести, утрински, пладневен и вечерен радиовесник, како и друг тип емисии од музички, забавен и водителски карактер);
  • Творец е на голем број проекти за деца (од предучилишна и училишна возраст), поводни програми со Детскиот културен центар — Карпош, со Универзалната сала, Дирекција за култура, КИЦ (Салон 19, 19);
  • Соработка со МРТВ, пред сè во програмата за деца и млади, во креирање и изведување на многу емисии и серии: „Најпознатите бајки на светот“, „Дајте музика“, „Големи и мали“;
  • Синхронизација на цртани филмови и ТВ проекти, образовни и контактни емисии и сл.;
  • Сценарист и водител на детски музички фестивали: „Златно славејче“, Скопје, „Пинокио“, Кочани, „Калинка“, Гевгелија;
  • Долгогодишен соработник на ФААТ, па ДАФ, Кочани: како селектор, член на жири-комисија и уметнички директор;
  • Основач и раководител на ДД Студио (при Градското собрание, подоцна при ДКЦ „Карпош“);
  • Реализатор на специјални програми на НВО потпомогнати од Центарот за мултикултурно разбирање и соработка и „Потрага по заедничка основа“ – спотови, емисии за културно разбирање и толеранција, како и мјузиклот „Заедно“ на македонски, албански, турски и ромски јазик, поддржан од ФАРЕ програмата на Комисијата за култура.

   

 • Име Снежана
 • Презиме Коневски-Руси
 • Година на раѓање 1952
 • Пол Женско
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304 и +389.2.3216.366

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725 и +389.2.3216.366

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk

 

Какви известувања сакате да добивате?