Репертоар

ПОЕТРОНИКА

Четврток, 08 Јуни 2023 | 21:00
ПОЕТРОНИКА - PLAKAT.png

Поетроника е проект кој содржи избор на дела од македонското поетско творештво ставено во современ музички контекст. Покрај спецификата дека станува збор конкретно за македонско поетско творештво опфаќајќи ги хронолошки сите генерации поети, Поетроника се разликува од сите досегашни слични обиди во самиот пристап кон наративот и се труди да ги избегне стереотипите за тоа како се интерпретира и каква музичка форма прилега на едно поетско изразување. Така на пример, методологијата кон самата нарација е повеќе драмска што значи дека од примарно значење е намерата, поттекстот и емоционалната состојбата на поетот или нараторот преку еден минималистички разговорлив израз на сметка на дикцијата или клишеизираната мелодија/боја на гласот. Не ретко фразите стануваат и репетитивни како мантри што во суштина е една од основните карактеристики на современата електронска музика. Конечно, Поетроника претставува повеќе од едночасовен музичко-сценски електронски акт, односно перформанс во живо кој ќе биде изведен од страна на неговите творци, актерот Оливер Митковски и музичарот Андреја Салпе како резултат на нивната посветеност и повеќемесечно експериментирање.

Премиерна изведба: Четврток, 8 Јуни 2023

Времетраење: 75 минути // Пауза: Не // Сцена: Голема

Изведувачи: Оливер Митковски // Андреја Салпе
Музика: Андреја Салпе
Аранжман: Андреја Салпе // Оливер Митковски
Вокал: Оливер Митковски
Фотографија: Мартина Пенева
Графички дизајн: Оливер Митковски
Тон-мајстор: Ненад Трпеноски
Светло оператор: Дарко Младеновски

  • Локација
    Голема сцена
  • Времетраење
    75 минути
  • Изведбата е
    без пауза
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk