Репертоар

МОМЧЕТО СО ПРУГАСТИ ПИЖАМИ - Гостување

Петок, 16 Февруари 2024 | 20:00
20231107_141857.jpg

Џон Бојн

Режисер: Владимир Јованоски

Продуцент: Зоран Јованоски

Премиерна изведба: 25 септември 2023

Времетраење: 75 минути

Пауза: Не

Сцена: Голема

Актерска екипа:

Бруно: Никола Стојановски

Франц Вајсман: Владимир Јованоски

Елса Вајсман: Мелиса Ценовска-Серафимовска

Јоди: Клара Настова

Павел: Зоран Јованоски

Гунтер: Марко Ристоски

Гретел: Меланија Серафимовска

Евреи: Матеј Печеновиќ, Ивана Давидовска, Сандра Ристоска, Михаела Матеска

Креативна и техничка екипа:

Инженер за светло: Даниела Атанасова

Костимограф: Демирали Рамани

Сценограф: Жарко Настов

Продуцент: Зоран Јованоски

Дизајнер на плакат: Александар Павловски

Фотограф: Глигор Кондовски

Шминка: Ивона Здравкоска

Опис:

„Сегашноста никогаш не му простува на минатото“.

Во светло на сè поизразени општествени појави кои имаат негативен импакт врз историските вистини и се обидуваат да фрлат сенка врз новите генерации кои не биле сведок на деструктивната идеологија на фашизмот, ксенофобијата и расизмот, „Момчето во пругасти пижами“ се обидува да застане на браникот на колективната меморија. Ова е слика за војната како феномен и нејзините ужаси низ призма на интензивен психолошки судир на архетипни карактери кај едно нацистичко семејство.

Драматуршка белешка

Сижето на претставата е комлицираниот однос меѓу главата на семејството, нацистичкиот офицер Франц Вајсман, неговата сопруга и синот, растргнати помеѓу длабоко скриените брачни тајни, љубовта кон семејството и обврските кон тоталитарниот систем во кој живеат. Дејствието отсликува невино и несфатено пријателство меѓу синот на командантот на концентрациониот логор некаде во Полска и дете на негова возраст но од спротивната страна на бодликавата жица. Судирот на архетипните особини на таткото и мајката, едниот во обид да го профилира своето дете низ матрицата на расистичката идеологија, а другиот да му пружи детство како што доликува, кулминира со излегување на површина на добро криената семејна тајна. Од друга страна, кармата е незапирлива и најчесто удира таму каде што е најболно. Ова се отсликува преку трагедијата која се случува како резултат на сè уште некорумпираната свест и чистота на синот.

Претставата е потсетник дека „сегашноста никогаш не му простува на минатото“.

 

  • Локација
    Голема сцена
  • Времетраење
    75 минути
  • Изведбата е
    изберете
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk