Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 983

МНТ●ФЕСТ

Ни претставува особена чест и задоволство да бидете дел од првото издание на меѓународниот театарски фестивал во организација на Македонскиот Народен Театар. Македонски Народен Театар ја одбележува својата 70-та театарска сезона. Мината година на 7 декември 2013 се вселивме во својата нова зграда која по своите карактеристики на сцената е со најсовремена технологија и најсоврмени аудиовизуелни средства. Така што после многу децениско чекање се оствари големиот сон на публиката и многу генерации театарски дејци да создаваме и да ги играме своите претстави во нова современа театарска зграда. Идејата за фестивалот...

„Јас го разбирам светот,како поле за културен натпревар меѓу народите.” - Гоце Делчев

Да се биде национален театар на една земја е голема чест и привилегија. Но, и голема одговорност бидејќи националниот театар претставува темел на културата на една земја и чувар на културните и традиционалните вредности. Националниот театар претставува МОСТ преку кој се отвораат вредностите на сите останати театарски семејства во светот.Водени од фактот дека сите национални театри делиме исти предизвици одлучивме да го создадеме овој фестивал кој што ќе биде место каде што ќе се презентираат вистинските театрски вредности.

Нашата идеја е фестивалот да овозможи презентирање на различните сценски естетики и подобро меѓусебно запознавање и се разбира отварање на поголеми можности за посериозна взаемна соработка во иднина и размена на искуства. Во рамките на фестивалот ќе бидат организирани работилници и предавања. Фестивалот ќе се одржи од 25 мај до 05 јуни 2014 година.

 

Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk