ИЛИНА АНГЕЛОВСКА

Илина Ангеловска е родена на 5.8.1976 година во Скопје. Дипломира 2000 година на Факултетот за Ликовни Уметности – Скопје во класата на Проф. Родољуб Анастасов/одсек: Сликарство со сценографија. Во 2003 година Магистрира на катедрата по театарски дизајн и пракса на „Central St. Martin’s College of Art & Design“ во Лондон, Обединето Кралство.  Вработена во РСМ НУ Македонски народен театар од 2013 година. 

ТЕАТАРСКИ ПРОЕКТИ:

 • „Стилист“ (2024), адаптација и режија: Синиша Евтимов, продукција: Народен Театар „Антон Панов“ – Струмица. Позиција: сценограф и костимограф;
 • „Ало-ало“ (2023), адаптација и режија: Синиша Евтимов, продукција: Театар Комедија-Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Иванов“ (2023), автор: А.П.Чехов, режисер: Зоја Бузалковска – продукција: РСМ НУ Македонски народен театар – Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Ток –ток“ (2023), адаптација и режија: Синиша Евтимов, продукција: Турски Театар – Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Чекајќи го докторот“ (2023), адаптација и режија: Синиша Евтимов, продукција: Народно Позориште – Лесковац. Позиција: сценограф и костимограф;
 • „Сите сме птици“ (2022), автор: Важди Муавед, режисер: Слободан Унковски, продукција РСМ НУ Македонски народен театар – Скопје. Позиција: асистент сценограф;
 • „Птицата со глава меѓу нозе“ (2021) , автор и режисер: Коле Ангеловски, продукција: Драмски Театар – Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Секс, лаги и љубомора“ (2021), автор и режисер: Коле Ангеловски, продукција „Глигор Прличев“ – Охрид. Позиција: сценограф и костимограф;
 • „Паника во Хотел Палас“ (2021), автор: Реј Куни, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Народен Театар „Антон Панов“ – Струмица. Позиција: сценограф и костимограф;
 • „Да, инспекторе! - Претстава со грешки“ (2021), режисер: Синиша Евтимов, продукција: Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп Позиција: сценограф и костимограф;
 • „Паљачи“ (2021), Опера - Р.Леонкавало, режисер: Дејан Прошев, продукција: Национална опера и балет – Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Перо, Миле и Нова Година“ (2019), автор и режисер: Коле Ангеловски, Театар
 • „Војдан Чернодрински“ – Прилеп. Позиција: сценограф и костимограф;
 • „Мој термин“ (2019), адаптација и режија: Синиша Евтимов, продукција: РСМ НУ Македонски народен театар – Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Еден месец на село“ (2019), автор: Тургењев, режисер: Паоло Маџели, продукција: РСМ НУ Македонски народен театар – Скопје. Позиција: асистент костимограф;
 • „Црнила Ремикс“ (2018) според текстот на Коле Чашуле, режисер: Јордан Симонов, продукција МКЦ – Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Не сега драга“ ( 2018), автор: Реј Куни, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Театар Комедија – Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Умри машки” (2018), автор: А.Николај, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Народен Театар „Антон Панов“ – Штип. Позиција: сценограф и костимограф.
 • „Мама миа“ (2017), автор: Б. Андерсон и Б. Улвеус, режисер: Наташа Поплавска, продукција: РСМ НУ Македонски народен театар – Скопје. Позиција: асистент сценограф;
 • „Авантурите на Аладин“ (2017), адаптација и режија: Бојан Трифуновски, РСМ НУ Македонси народен театае – Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Говорна мана“ (2017), автор: Горан Марковиќ, режисер: Драгана Милошевска, продукција: РСМ НУ Македонски народен театар – Скопје. Позиција: сценограф и костимограф;
 • „Сиљан Штркот – Шанца“ (2017), автор: Дејан Дуковски, режисер: Срѓан Јаниќиевиќ, подукција: РСМ НУ Македонски народен театар – Скопје. Позиција: сценограф и костимограф;
 • „Бегај, еве ја жена ти“ (2016), автор: Р.Куни, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Народен Театар – Куманово. Позиција: сценограф и костимограф;
 • „Обѕирни се во гневот“ (2016), автор: Џ. Озборн, режисер: Кристина Димитрова, Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп. Позиција: сценограф и костимограф;
 • „Соларис“ (2016), автор: С.Лем, режисер: Андриј Жолдак, продуцент: РСМ НУ Македонски народен театар – Скопје. Позиција: асистент на сценографот и костимографот.
 • „Брачна игра“ (2016), автор: Е.Олби, режија: Тони Михајловски, продукција; РСМ НУ Македонски народен театар – Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Чикаго“ (2015), автори: Џ.Кандер, Ф. Еб, Б.Фосс, режисер: Наташа Поплавска, продукција: РСМ НУ Македонски народен театар – Скопје. Позиција: асистент костимограф;
 • „Мајсторот и Маргарита“ (2015), автор: М.Булгаков, режисер: Иван Поповски, продукција: РСМ НУ Македонски народен театар – Скопје. Позиција: асистент сценограф.
 • „Премиера во Сабота” (2015), автор и режисер: Коле Ангеловски, продукција:Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп. Позиција: сценограф и костимограф;
 • „Станица Љубов“ (2015), автор: А. Рускајов, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Станица 26 – Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Чолак“ (2015), автор: М.Мек Дона, режисер: Синиша Евтимов, Драмски театар – Скопје. Позиција: сценограф и костимограф;
 • „Тероризам“ (2015), автори: Олег и Владимир Пресњаков, режисер: Јордан Симонов, продукција: РСМ НУ Македонски народен театар - Скопје. Позиција: сценограф и костимограф;
 • „Капетанот Џон Пиплфокс“ (2014), автор:Д.Радовиќ, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Драмски театар – Скопје.Позиција: костимограф;
 • „Чувство на Брадата“ (2014), автор: К. Дрангуњска, режисер: Борис Лијешевиќ, продукција: Театар Комедија – Скопје. Позиција: костимограф;
 • „Електра“ (2014), адаптација и режија: Андри Жолдак, продукција: РСМ НУ Македонски народен театар – Скопје. Позиција: асистент сценограф и костимограф;
 • „Сината Птица“ (2014), автор: М. Метерлинк, режисер: Златко Славенски, продукција: РСМ НУ Македонски народен театар – Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Не се клади на Енглези“ (2014), автор: В.Ѓуровиќ, режисер: Синиша Евтимов, продукција: РСМ НУ Македонски народен театар – Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Бајка за Царот Нај“ (2014), автор: Снежана И. Наумовска, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Театар за Деца и Младинци - Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Стјуардеси“ (2013), автор: М. Камолети, режисер: Синиша Евтимо, автор: Театар Комедија - Скопје. Позиција: сценограф и костимограф;
 • „Три во Едно“ (2013), автор и режисер: Коле Ангеловски, Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп. Позиција: сценограф и костимограф;
 • „Не чукај блиску до срцето“ (2013), автор: М. Бојаџиски, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Народен Театар - Струмица. Позиција: сценограф и костимограф;
 • „Солунски патрдии“ (2012), автор: М.Попоски, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Драмски театар – Скопје. Позиција: сценограф;
 • „За секого има по една“ (2012), автор: В.Андоновски, режисер: Владлен Александров продукција: Театар Комедија - Скопје. Позиција: костимограф;
 • „Ах, љубов моја“ (2012), автор и режисер: Коле Ангеловски, продукција: Театар Комедија - Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Фортинбрас е пијан“ (2011) – Ј.Гловацки/ режија: Синиша Евтимов - Народен Театар – Антон Панов - Штип. Позиција: сценограф и костимограф;
 • „Мангите пијат чај“ (2011), автор: Д. Михајловиќ, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп, Позиција: сценограф и костимограф;
 • „Шеќерната приказна“ (2010), автор: С.Јаневски, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Турски Театар – Скопје. Позиција: сценограф и костимограф;
 • „Што виде батлерот“ (2008), автор: Џ.Ортон, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Народен Театар „Антон Панов“ - Штип. Позиција: сценограф и костимограф;
 • „Жена ми се вика Борис“ (2008) - адаптација и режија: Коле Ангеловски, продукција: Народен Театар – Куманово. Позиција: сценограф.
 • „Сон на летната ноќ“ (2008), автор: В.Шекспир, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Драмски Театар – Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Ова не е американски филм“ (2007), автор: С.Миленковски, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Народен Театар Битола. Позиција: сценограф и костимограф;
 • „Чикашки перверзии“ (2007), автор: Д.Мамет, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Драмски Театар – Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Ај, не ми се шетај гола“ (2006), автор: Ж.Фејдо, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Народен Театар – Куманово. Позиција: сценограф;
 • „Ладало“ (2006), автор: Голдони, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Драмски Театар - Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Евнух“ (2006), автор: Теренекиј, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Турски Театар – Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Оркестар Титаник“ (2006), автор:Х.Бојчев, режисер: Димитар Станковски, продукција: РСМ НУ Македонски народен театар – Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Марш во кревет“ (2005), автор: Ж.Фејдо и режисер: Коле Ангеловски, продукција: Народен Театар – Куманово. Позиција: сценограф;
 • „Магбет“ (2005), автор: Е.Јонеско, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп. Позиција: сценограф;
 • „Дамата од Максим“ (2004), автор: Ж.Фејдо, режисер: Коле Ангеловски, Турски Театар – Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Луѓе од соседств“ (2004), автор: Х.Адам, режисер: Срѓан Јаниќиевиќ, продукција: Албански Театар – Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Бегај, еве ја жена ти“ (2004), автор: Р.Куни, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Народен Театар – Куманово. Позиција: сценограф;
 • „Аман, да не чуе жена ми“ (2003), автор: Ж.Фејдо, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Турски Театар – Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Fables and Reflections“ (2003) – авторски театарски проект базиран на графичката новела „Сендмен” од Нил Гејман, презентиран во Кокрејн Театар, Лондон, Обединето Кралство;
 • „Алеф“ (2003), авторски театарски проект базиран на истоимената новела од Х.Л.Борхес, презентиран во културниот центар Енданза – Севиља, Шпанија.
 • „Стрип Шекспир“ (2002), режисер: Коле Ангеловски, Театар – Јордан Хаџи- Константинов – Џинот, Велес. Позиција: сценограф;
 • „Случајот Д.Х.“ (2000), автор: Д.Хармс , режија: Владимир Милчин, Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп, Позиција: сценограф;
 • „Дунек“ (1999), автор: Н.Вујадиновиќ, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Драмски театар – Скопје. Позиција: сценограф.

 

ФИЛМСКИ ПРОЕКТИ:

 • „Проблемот на Тина“ (2020) – краток филм според расказот на Р.Бужаровска, режија: Радован Петровиќ – Кино Око Продукција.Позиција: сценограф;
 • „Зоки Поки“ (2019) - ТВ серија, продукција: Кино Око, режисери: Александар Поповски, Марија Апчевска, Даријан Пејоски. Позиција: сет дресер;
 • „Зад хоризонтот“ (2018) – игран филм според романот Le Mileau de horizon – Roland Buti, режија: Delphine Lehericey. Позиција: сет дресер;
 • „Змија“ (2018) – краток филм, режија: Андреј Волкашин, продукција на ВЕДА Филмс од Скопје. Позиција: продукциски дизајнер;
 • „Еј“ (2018) – игран филм, сценарио и режија: Васил Христов, Еј продукција-Скопје Позиција: продукциски дизајнер;
 • „Неонски срца“ (2018) – краток филм, режија: Ана Јакимска, ФДУ – Скопје. Позиција: сценограф;
 • „Инсајдер“ (2017) - ТВ серија, продукција: Телма и Слобода Филм, режисери: Игор Иванов, Вардан Тозија, Даријан Пејоски. Позиција: костимограф;
 • „Коливо“ (2017) - краток филм, режија: Андреј Волкашин, продукција на ВЕДА Филмс од Скопје. Позиција: продукциски дизајнер;
 • „Живот“ (2016) - краток филм, продукција на ВЕДА Филмс од Скопје, режисер:Јане Спасиќ. Позиција: продукциски дизајнер;
 • „Ах, љубов моја“ (2016) – игран филм, сценарио и режија: Коле Ангеловски, Аворд Продукција- Скопје. Позиција: Сценограф;
 • „To Guard A Mountain“ (2012) - краток филм на Норвешката филмска школа од Лилехамер, режисер: Изер Алиу (во продукција на ВЕДА Филмс од Скопје). Позиција: костимограф;
 • „Синот“ (2010) - краток филм, сценарио според расказ на Ч.Буковски, режисер: Марко Ѓоковиќ, Круг продукција – Скопје. Позиција: костимограф;
 • „Скопје Ремикс“ (2009-10) – омнибус од кратки филмови, Ново македонско видео - Продукција. Позиција: Арт директор;
 • „Панкот не е мртов“ (2009) - игран филм, сценарио и режија: Владимир Блажевски, Панк продукција – Скопје. Позиција: костимограф;
 • „Сенки“ (2006) - игран филм, сценарио и режија: Милчо Манчевски, Сенка продукција – Скопје. Позиција: сет дресер;
 • „Алеф“ (2004) - краток филм, сценарио и режија:Борјан Зафировски, Идеја Плус продукција и радиодифузија на РСМ. Позиција: сценограф;
 • „Огледало“ (2004) - краток филм, сценарио и режија:Борјан Зафировски, Идеја Плус продукција и радиодифузија на РСМ. Позиција: сценограф;
 • „Егзит“ (1998) - краток филм, сценарио и режија:Борјан Зафировски, ФДУ и Вардар Филм – Скопје. Позиција: сценограф;

Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk