Сите сме птици

Архива на претстави

Година:

Чикаго

„Чикаго е еден од најпознатите и најизведуваните мјузикли во светот. Дејствoто на мјузиклот е сместено во времето на „лудите дваесетти“ во Чикаго најозлогласениот град во САД во тие години поради огромниот број на криминалци, крадци, убијци... Овој мјузикл е напишан како сатира за корумпираноста на тогашното американско судство, но и системот во целина“. „Чикаго за прв пат е изведен на Бродвеј во Њујорк во 1975 година. Оригиналната поставка, кореографирана од Боб Фоси е изведена 936 пати. Обновена е во 1997 година, исто така во продукција на Бродвеј, со што станува апсолунтно најпопуларниот и најизведуваниот мјузикл. По Њујорк, мјузиклот е поставен  во Лондон, а потоа уште во многу градови низ целиот свет“. „Мјузиклот Чикаго е напишан според драмата на Морин Далас Ваткинс од 1926 година, којашто е инспирирана од вистински случаи на убиства за кои во својство на новинар известувала авторката. Оригиналната музика е на Џон Кендер, а автор на стиховите е Фред Еб“.

Автор: Фред Еб и Боб Фоси
Режисер: Наташа Поплавска
Композитор: Џон Кандер 
Текст на песни: Фред Еб
Кореограф: Олга Панго
Диригент: Бисера Чадловска
Дизајн на сцена и видео: Емил Петров 
Костимограф: Александар Ношпал
Драматург: Загорка Поп-Антоска-Андовска
Асистент кореограф: Ирена Лозинска
Корепетитор за пеење: Марија Димитријевиќ
Клавирски корепетитори: Зоран Станишиќ и Андреј Наунов

Преведувач на текст: Наташа Илиевска
Препев на песни: Маја Павловска
Извршен продуцент: Симона Угриновска
 
Инспициент: Вукица Александрова
Суфлер: Тања Ивановска
 
Дизајнер на светло: Игор Ѓеоргиев и Милчо Александров
Светло-мајстори: Дарко Младеновски, Владо Ќулавковски 
Видео-мајстор: Давор Черепналкоски
Дизајнер на тон: Бојан Угриновски
Тон-мајстор: Ташко Грујовски, Александар Арсиќ и Ненад Трпеновски
Манипуланти на горен и долен погон: Васко Бојаџиски и Трајче Тасевски
Дизајнер на шминка: Горан Игњатовски
Фотограф: Роберт Јанкуловски
Вајар: Ангел Петровски
 
 
 
Забелешка:
 
Базирано по драмата Чикаго од Маурин Далас Ваткинс.
 
Мјузиклот „ЧИКАГО“ е копродукциски проект помеѓу Македонски народен театар, Македонска опера и балет и Факултетот за музички уметности, Скопје, Р.Македонија.
 
 
 

  • Година:: 2015
  • Премиера:: 29.12.2015
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk

 

Какви известувања сакате да добивате?