Архива на претстави

Година:

ХЕЛДЕРЛИН

Режисер:
МИЛЧИН, Владимир

Соработник на режисерот:
СТОЈКОВ, Томче

Сценограф:
КОСТОВСКИ, Бранко

Костимограф:
ДОНЧЕВА, Елена

Композитор:
АВРАМОВСКИ, Ристо

Актери:
ДИНЕВСКИ, Вукан - Шилер
НИНОВ, Славко - Пејачот
ШИШКОВ, Ристо - Хелдерлин
КОСТОВ, Димитар - Хегел
ХРИСТОВ, Чедо - Шелинг
АНДОНОВСКИ, Кирил - Синклер
АРСОВСКИ, Петар - Нојфер
РУБЕН, Емил - Хилер; Шмит
КОСТОВСКИ, Душко - Кнезот Карл Еуген; Фихте; Гогел
ТЕМЕЛКОВСКИ, Петар - Хермократес; Редакторот на Рајнскиот весник
ДОНЕВА ЧУЧКОВА, Вукосава - Шарлоте фон Калб
ЌОРТОШЕВ, Кирил - Хајнрих фон Калб
КОНЕВСКА-РУСИ, Снежана - Фриц фон Калб; Хенри Гондрат; Христијан Цимер; Лоте Цимер
ЏАМБАЗОВА, Анче - Вилхелмине Кирмс; Пантеја
МИЛЧИН, Илија - Гете
ЏУНДЕВА, Љупка - Сузете Гонтард
КИРОВ, Тома - Јаков Гонтард
ВРТЕВА, Веска - Маргарете Гонтард
КАМЏИЈАШ, Чедо - Бетман; Буонароти
ГАВРИЛОВИЌ, Ратко - Шеленберг
ЏУРОВСКИ, Александар - Паузанијас; Работник; Жандарм
КРСТЕВСКИ, Драги - Стаклорезецот Вагнер; Столарот Цимер
ВУЧКОВА ЖЕЖЕЉ, Вера - Мајката на Хелдерлин
ПСАЛТИРОВ, Кирил - Работник; Жандарм: Хор
КРСТЕВА, Катерина - Работничка
АЛЕКСИЕВА, Славица - Работничка; Хор
ЃАКОСКИ, Сребре - Студент; Хор
ВЛАХОВ, Гоце - студент: хор
ГЕОРГИЕВ, Ацо - студент: хор
КОЧОВСКИ, Ташке - Служителот; Болничарот; Офицерот
КОЛОЗОВ, Ѓорѓи - Ефорус Шнурер; Професорот Аутенрит

Преведувач:
БАСКИЌ, Радмила и
ТРОЈАЧАНЕЦ, Олга

Текст
ХЕЛДЕРЛИН
Автор: ВАЈС, Петер

  • Година:: 1973
  • Премиера:: 12.10.1973
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk