Архива на претстави

Година:

ВООБРАЗЕНИОТ БОЛЕН


Препеал:
ИВАНОВСКИ, Гого


Режисер:
ЌОСТАРОВ, Димитар


Сценограф:
ПОПОВИЌ, Василие Цицо


Костимограф:
ГЛИШИЌ, Мира


Композитор:
ПАПАНДОПУЛО


Кореограф:
ДОБРОХОТОВ, Александар


Актери:
ПРЛИЧКО, Петре - Арган, вообразен болен
ЦЕКОВА, Стојка - Белина, втора жена на Арган
ПУЦКОВА, Добрила - Анжелика, ќерка на Арган, вљубена во Клеант
ПРЛИЧКОВА, Анче - Лујзе, ќеркичка на Арган и сестра на Анжелика
ЌОРТОШЕВ, Кирил - Бералд, брат на Арган
КОСТОВСКИ, Драги - Клеант, вљубен во Анжелика
ДУКОВСКИ, Самоил - Господин Диафоарус, лекар
ЦРВЕНКОВ, Благој - Тома Диафоарус, негов син, кандидат на Анжелика
ДИНЕВСКИ, Вукан - Господин Пиргон, лекар на Арган
КРСТЕВСКИ, Драги - Господин Флеран, аптекар
НИКОЛОВСКИ, Тодор - Господин Бонфоа, нотариус
БОШКОВА, Мери - Тоанета, слугинка


ПУЦКОВА, Добрила - Овчарката


Преведувач:
МИЛЧИН, Илија
Текст
ВООБРАЗЕНИОТ БОЛЕН
Автор: МОЛИЕР, Жан Батист Поклен

  • Година:: 1952
  • Премиера:: 30.10.1952
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk