75 години МНТ

Сашка Димитровска

Сашка К. Димитровска е родена на 9 јули 1978 г., во Скопје. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, на Факултетот за драмски уметности, Скопје, на отсекот за актерска игра во класата на проф. Владимир Милчин, во 2001 г. Од 2006 г. работи во Македонски народен театар - Скопје.

 • Селективна театрографија
  • Госпоѓа Перела (Човек, ѕвер и доблест, 2019), автор: Луиџи Пирандело, режисер: Егон Савин, продукција: Театар Комедија - Скопје;
  • Лилјана (Мој термин, 2019), по мотивите на Лорен Бафи и Висенте Виљануева, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
  • Полина Андреевна (Галеб, 2018), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Нина Николиќ, продукција: Македонски народен театар;
  • Наталија Петровна (Еден месец на село, 2018), автор: Иван Сергеевич Тургењев, режисер: Паоло Маџели, продукција: Македонски народен театар;
  • Славица (Говорна мана 2017), автор: Горан Марковиќ, режисер: Драгана Милошевска - Попова, продукција: Македонски народен театар;
  • Донка (Прекината одисеја, 2016), автор: Роберт Урбањски, режисер: Јацек Гломб, копродукциja: Македонски народен театар и театар „Хелена Моджејевска“ - Полска;
  • Јелена Андреевна (Вујко Вања, 2015), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Зоја Бузалковска, продукција: Македонски народен театар;
  • Мајката Тила (Сината птица, 2014), автор: Морис Метерлинк, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
  • Медлен Бежар, актерка на де Молиер (Животот на Молиер, 2012), автор: Михаил Булгаков, режисер: Александар Поповски, продукција: Македонски народен театар;
  • Грофицата (Свадбата на Фигаро, 2011), автор: Пјер Бомарше, режисер: Леван Цуладзе, продукција: Македонски народен театар;
  • Даша Шатова (Бесови, 2011), автор: Фјодор Михајлович Достоевски, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
  • Дуњашка (Вишновата градина,2010), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Трајче Ѓоргиев, продукција: Македонски народен театар;
  • Кралиците (Кралот Иби, 2007), автор: Алфред Жари, режисер: Бојан Трифуновски, продукција: Македонски народен театар;
  • (Ревизор, 2006), автор: Николај Василевич Гогољ, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
  • (Безимениот, 2006), според „Електра“ од Софокле режисер: Елени Боза, продукција: Македонски народен театар;
  • Анриета (Една вечер со..., 2006), автор: Жан Батист Молиер, режисер: Деан Дамјановски, продукција: Македонски народен театар;
  • (Последниот маж, последната жена, 2005), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Димитар Станковски, продукција: Драмски театар - Скопје;                                            
  • Матурина (Дон Жуан, 2005), автор: Жан Батист Молиер, режисер: Александар Поповски, продукција: Драмски театар - Скопје;      
  • Хор (Копидона, 2005), автор: Срѓан Јаниќијевиќ, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Драмски театар - Скопје;
  • Адела (Домот на Бернарда Алба, 2004), автор: Федерико Гарсија Лорка, режисер: Горчин Стојановиќ, продукција: Драмски театар - Скопје;
  • Маша (Три сестри, 2004), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Димитар Станковски, продукција: Драмски театар - Скопје;
  • (Новогодишна трилогиjа, 2004), автор: Биљана Србњановиќ, режисер: Деан Дамјановски, продукција: Универзална сала;
  • Лизавета Николаевна (Демони, 2001), автор: Фјодор Михајлович Достоевски, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
  • Цвета, Едис (Балканот не е мртов, 2001), автор: Дејан Дуковски, режисер: Александар Поповски, продукција: Македонски народен театар;
  • Солвејг (Пер Гинт, 2001), автор: Хенрих Ибзен, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
  • (Сон на летната ноќ, 2001), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Димитар Станковски, продукција: Драмски театар - Скопје;
  • (Синдром Чернодрински, 2001), автор: Горан Стефановски, режисер: Деан Дамјановски, продукција: Универзална сала - Скопје;
  • Ќерката (Аудиција, 2001), автор: Александар Галин, режисер: Владимир Милчин - Дипломсака претстава, ФДУ;
  • (Земјомерот, 2000), автор: Николај Кољада, режисер: Владимир Милчин, продукција: Драмски театар - Скопје;
  • (Елешник, 2000), автор: Југослав Петровски, режисер: Димитар Станковски, продукција: Народен театар „Јордан Хаџи Константинов Џинот“- Велес;
  • (Случајот ДХ, 2000), автор: Даниел Хармс, режисер: Владимир Милчин, продукција: Народен театар „Војдан Чернодрински“ - Прилеп;
  • (Астерикс и Обеликс, 1999), детска претстава;
  • (Комедија на суетата, 1998), режисер: Елиас Каниети, продукција: Миталфест Чивидале - Италија.
 • Селективна филмографија
  • Арта (Медена ноќ, 2015), режисер: Иво Трајков;
  • Крстана (Балканот не е мртов, 2011), режисер: Александар Поповски;
  • Ленка (Елегија за тебе, ТВ-филм, 2007), режисер: Васил Зафирчев;
  • (Години на самотија, краткометражен филм, 2004), режисер: Филип Кондовски;
  • (Волци, ТВ-филм, 2003), режисер: Слободан Деспотовски;
  • (Заведени, ТВ-филм, 2002), режисер: Слободан Деспотовски;
  • Дора (Ангели на отпад, 1995), режисер: Димитрие Османли.
 • Награди
  • Награда за најдобра главна женска улога на МТФ „Војдан Чернодрински“ - Прилеп за улогата на Милка во претставата „Елешник“, 2000 г.;
  • Награда за најдобар млад актер на МТФ „Војдан Чернодрински“ - Прилеп за улогата во претставата „Синдром Чернодрински“, 2002 г.
 • Дополнителни информации

  ТВ-серии:

  • Џенис (Турни ме да кинисам, 2011), режисер: Томислав Алексов, продукција: Македонска радио телевизија;
  • Докторката (Сакам да станам коцкар, 2004);
  • (Заведени, 2002);
  • (Наше маало, 2002), режисер: Игор Иванов - Изи;
  • Лиле (Погрешно време, 2000), режисер: Драган Вељановски, продукција: Македонска радио телевизија;

  Детски серии:

  •  „Азбука на природата“;
  • „Фиданка“;
  • „Дајте музика“;
  • „Опстанок“;
  • „Дали, како, што“;
  • „Тврдокорни“;
  • „Весела математика.
 • Име Сашка
 • Презиме Димитровска
 • Година на раѓање 1978
 • Пол Женско
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304 и +389.2.3216.366

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725 и +389.2.3216.366

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk

 

Какви известувања сакате да добивате?