75 години МНТ

Тања Кочовска

Тања Кочовска е родена на 21 јануари 1967 г., во Скопје. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, на Факултетот за драмски уметности, Скопје, на отсекот за актерска игра, во класата на проф. Љубиша Георгиевски, во 1989 г. Од 1991 г. работи во  Драмски театар - Скопје, во 1993 г. преминиува во Театар за деца и младинци - Скопје, а потоа во 2017 г. преминува во Македонски народен театар - Скопје.
 • Селективна театрографија
  • Бела (Мој термин, 2019), по мотивите на Лорен Бафи и Висенте Виљануева, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
  • Аспасија (Дух, 2018), автор: Дејан Дуковски, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
  • Рози (MAMMA MIA!, 2018), музика и текст: Бени Андерсон, Бјорн Улвеус, текст: Кетрин Џонсон, по приказната на: Џуди Крејмер, режисер: Наташа Поплавска, копродукција: Македонски народен театар и Проспот - Словенија;
  • Мајката Грациела (Кец на десетка, 2017), автор: Митко Бојаџиски, режисери: Драган Спасов и Јордан Симонов, продукција: Македонски народен театар;
  • Дорина (Тартиф, 2016), автор: Жан Батист Молиер, режисер: Галин Стоев, продукција: Македонски народен театар;
  • Маргарита Ивановна (Животот е прекрасен, 2016), автор: Николај Ердман, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар;
  • Ѕвончица (Петар Пан, 2016), даматизација: Маја Енчева, режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • Мама Мортон (Чикаго, 2015), автори: Боб Фос и Фред Еб, режисер: Наташа Поплавска, продукција: Македонски народен театар;
  • (Заспаниот разум раѓа чудовишта или денес не напишав ниту збор, 2015), спорет делата на: Данил Хармс, Франциско де Гоја, Антонио Буеро Ваљехо, режисер: Владимир Милчин, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • (Могли, 2014), автори: Маја Енчева, режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • (Пат околу светот, 2014), драматизација и режија: Бојан Трифуновски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • Учителката Присилус (Пипи долгиот чорап, 2013), автор: Астрид Линдгрен, режисер: Драгана Милошевка - Попова, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • Старата мудра пајка, кокошката (Грдото пајче, 2012), автор: Ханс Кристијан Андерсен, драматизација и режија: Дејан Дамјановски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • (Декамерон, 2012), автор: Џовани Бокачо, режисер: Боњо Лунгов, копродукција: Театар за деца и младинци - Скопје и Македонски народен театар;
  • Тетка Ема, Злобната вештерка, Четка, Глушец  (Волшебникот од Оз, 2011), автор: Франк Баум, режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • (Алиса во земјата на чудата, 2011), автор: Луис Керол, режисер: Александар Ивановски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • (Бескрајни соништа, 2010), режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • Титанија (Сон на летната ноќ, 2009), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • (Девојчето со ќибритчиња, 2008), автор: Ханс Кристијан Андерсен, адаптација и режија: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • (Телефонот, 2007), автор и режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • (Попот и неговиот селски слуга Будал, 2006), автор: Александар Пушкин, адаптација и режија: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • Миличка, Бабата, Селанка, Бесомар (Три древни приказни, 2006), автор: Ивана Брлиќ - Мажураниќ, режисер: Горан Головко, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • Паца на Маца (Кралот Кускуле први, 2005), автор: Васил Пујовски, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • (Василиса прекрасна, 2004), автор: Русомир Богдановски, режисер: Димитар Станковски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • Папагалот Рики и Кафезот (Папагалот Рики, 2004), автор: Јордан Тодоров, режисер: Константин Каракостов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • Царот (Сказна за царот и овчарот, 2003), автор: Бошко Трифуновиќ, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • (Ѕвезден коктел, 2003), автор и режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • Зуки, старицата (Во пердувите на жеравот, 2002), автор: Мирослав Беловиќ, режисер: Ана Ѓорѓевиќ, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • Бојанка (Чук чук Стојанче, 2002), автор: Оливера Николова, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • (Вагинални монолози, 2001), автор: Ив Елснер, режисер: Димитар Станковски, самостоен проект во копродукција со Македонски народен театар;
  • (Итар Пејо, 2001), автор: Братислав Димитров, режисер: Љупчо Ѓоргиевски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • Велчо (Силјан штркот, 2001), автор: Дејан Дуковски, режисер: Димитар Станковски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • Царицата (Јане Задрогаз, 2000), автор: Горан Стефановски, режисер: Драгослав Тодоровиќ, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • (Македонска приказна, 2000), автор и режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • Глупиот Август (Училиште за кловнови, 2000), автор и режисер: Коле Ангеловски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • Берберот (Крале Марко, 1999), автор: Братислав Димитров, режисер: Димитар Станковски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • Багира пантерот (Могли, 1999), автор: Р. Киплинг, режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • Хортензија и Георгина (Пепелашка, 1999), автор: Шарл Пјеро, режисер: Драган Довлев, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • Пупи Паф (Пупи Паф, 1998), автор: Братислав Димитров, режисер: Димитар Станковски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • Нела (Двајца во еден, 1998), автор: Томислав Османли, режисер: Димитар Османли, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • Скакулка (Убавицата и ѕверот, 1998), автор: Игор Бојовиќ, режисер: Димитар Христов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • Мајката, Мачорот, Едноокиот, Булдогот (Светло синото куче Петар, 1997), автор: Левит, режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • Жената (Елвира е кул, 1995), самостаен проект;
  • (Како сон, 1994), автор и режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • Пинокио (Пинокио, 1994), автор: Карло Колоди, режисер: Мелита Бихали, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • (Спомени во ноќта, 1993), автор и режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • Марија (Евангелие по Јуда, 1993), автор: Југослав Петровски, режисер: Горан Тренчовски, продукција: Народен театар „Антон Панов“ - Струмица;
  • Торнадо Лу (Беше еднаш на дивиот запад, 1992), автор: Драгана Бошковиќ, режисер: Димитрие Османли, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • (Грев или шприцер, 1992), автор: Сашко Насев, режисер: Димитар Станковски, продукција: Драмски театар - Скопје;
  • Војвотката Паца на Маца (Кралот Кускуле први, 1991), автор: Васил Пујовски, режисер: Душан Г. Наумовски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
  • (Мечка, 1991), режисер: Александар Поповски;
  • Електра (Црнината и прилега на Електра, 1989), режисер: Александар Поповски;
  • Помладата сестра, пеачката (Баал, 1987), автор: Бертолд Брех, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
  • Жената на красноречивиот, (Гуштерица, 1986), автор: Александар Володин, режисер: Евгениј Лазаров, продукција: Македонски народен театар.
 • Селективна филмографија
  • Директорката (Година на мајмунот, 2018), режисер: Владимир Блажевски;
  • Крадачка на крстозбори (Светло сиво, 1993), режисер: Александар Поповски;
  • (Пат за југ, 1988), режисер: Хуан Батиста Стагнаро.
 • Награди
  • Награда за актерка за 2019 година на манифестацијата „Златна бубамара на популарноста“;
  • Награда за актерско мајсторство на кукла во претставата „Петар Пан“ на меѓународен куклен фестивал, Подгорица, 2017 г.;
  • Награда за актерка на 2015 г. на манифестацијата „Златна бубамара на популарноста“;
  • Колективна награда за актерско остварување во претставата „Бескрајни соништа“ на меѓународниот куклен фестивал „Златна искра“, Крагуевац 2014 г.;
  • Награда за актер во улогата на Тетка Ема и Злобната вештерка во претставата „Волшебникот од Оз“ и награда за најдобра претстава на меѓународниот куклен фестивал за деца Суботица, 2013 г.;
  • Колективна награда за актерско остварување во претставата „Волшебникот од Оз“ на меѓународниот куклен фестивал за деца Суботица, 2012 г.;
  • Гран при за претставата „Девојчето со ќибритчиња“ на фестивалот на театри за деца Котор, Црна Гора, 2008 г.;
  • Колективна награда за актерско остварување во претставата „Телефонот“ на фестивалот на театри за деца Котор, Црна Гора, 2008 г.;
  • Клективна награда за актерско остварување во претставата „Попот и неговиот селски слуга Будал “ на фестивалот на театри за деца Котор, Црна Гора, 2007 г.;
  • Награда за актер за остварена улога во претставата „Македонска приказна“ и  за најдобра претстава на меѓународниот фестивал на театри за деца Бања Лука, Република Српска, 2002 г.;
  • Награда за актер во улогата на Бојанка во претставата „Чук чук Стојанче“ на меѓународниот фестивал на театри за деца Бања Лука, Република Српска, 2002 г.;
  • Клективна награда за актерско остварување во претставата „Македонска приказна“ на меѓународниот куклен фестивал за деца, Суботица 2000 г.;
  • Награда за најдобро актерско остварување за улогата на Скакулка во претставата „Убавицата и ѕверот“ на меѓународниот куклен фестивал за деца, Суботица 2000 г.
 • Дополнителни информации

  ТВ серии:

  • Стојна (Преспав, 2018);
  • (Трето па машко, 2011);
  • (Битолски лакрдии, 2003);
  • Кармен (Наше маало, 1999 - 2004);
  • (Во светот на бајките, 1999);
  • (Еурека, 1992);
  • (Македонски народни приказни, 1990).

  Останато:

  • До 1993 г. е застапена и на музичката сцена и како пејачка со незаборавни настапи на најреномираните македонски фестивали.  

   

 • Име Тања
 • Презиме Кочовска
 • Година на раѓање 1967
 • Пол Женско
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304 и +389.2.3216.366

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725 и +389.2.3216.366

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk

 

Какви известувања сакате да добивате?


Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/mntmk/public_html/administrator/components/com_acymailing/classes/fields.php on line 1228


Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/mntmk/public_html/administrator/components/com_acymailing/classes/fields.php on line 1228