75 години МНТ

Софиа Насевска-Трифуновска

Софија Насевска-Трифуновска е родена на 25 април 1985 г., во Битола. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на Факултетот за драмски уметности, Скопје, на отсекот за актерска игра, во класата на проф. Владо Цветановски, во 2007 г. Од 2013 г. работи во Македонски народен театар - Скопје. 

 • Селективна театрографија
  • Дора Маар (Госпоѓиците од Авињон, 2018), автор: Сашо Димоски, режисер: Ненад Витанов, продукција: Македонски народен театар;
  • Ќерката Ана (Кец на десетка, 2017), автор: Митко Бојаџиски, режисери: Драган Спасов и Јордан Симонов, продукција: Македонски народен театар;
  • Димитра (Прекината одисеја, 2016), автор: Роберт Урбањски, режисер: Јацек Гломб, копродукција: Македонски народен театар и театар „Хелена Моджејевска“ - Полска;
  • Поштарка, Танчерка, Литерат, Гостинка на балот (Мајсторот и Маргарита, 2015), автор: Михаил Булгаков, режисер: Иван Поповски, продукција: Македонски народен театар;
  • Жената (Да тргнеме Сењор, 2014), автор: Ана Ристоска, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Македонски народен театар;
  • Кате на Гемиџиите (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
  • Леокадија (Подемот и падот на кабарето, 2013), автор: Артур Шницлер, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
  • (Животот е сон, 2012) текст на: Петро де ла Барка Калдерон, режисер: Владо Цветановски, продукција: Македонски народен театар;
  • Хана, Офелија (Парите се отепувачка, 2011), надридрама инспирирана од драмата на Ристо Крле и романот Деветта конфигурација на Вилијам Питер Блати, режисер: Бојан Трифуновски, продукција: Македонски народен театар;
  • Марица (Сомнително лице, 2011), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
  • Магдалена (Така било пишано, 2010), автор: Сашко Насев, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
  • Луси (Темпирана опера, 2010), автор: Антони Берџис, Бертолд Брехт, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
  • Електра (Немој ти мене Фауст, 2010), автор: Срѓан Јаниќијевиќ, режисер: Срѓан Јаниќиевиќ, продукција: Македонски народен театар;
  • Гувернантата (Троил и кресида, 2009), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Ристиќ, продукција: Македонски народен театар;
  • Дара (Госпоѓа министерка, 2009), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Наташа Поплавска, продукција: Македонски народен театар;
  • Акушерката (Фигаро се разведува, 2008), автор: Еден фон Хорват, режисер: Куштрим Бектеши, продукција: Македонски народен театар;
  • Пера (Дундо Марое, 2008), автор: Марин Држиќ, режисер: Драгана Милошевска – Попов, продукција: Македонски народен театар;
  • Пациентката (Мара/САД, 2008), автор: Петер Вајс, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
  • Софиа (Сликата на Софиа, 2007), автор: Маја Мицевска, режисер: Сашка Ковачевиќ, продукција: Македонски народен театар;
  • Индијанката (Осмото светско чудо, 2006), автор: Јордан Плавнеш, режисер: Владо Цветановски, продукција: Народен театар, Битола;
  • Вера (Гола Вера, 2007), автор: Ѓорѓе Милосављевиќ, режисер: Сашка Ковачевиќ, продукција: Народен театар „Антон Панов“, Струмица.
 • Селективна филмографија
  • Миранда (Еј, 2018), автор и режисер: Васил Христов;
  • Медицинска сестра (Замена, 2009), режисер: Марија Џиџева;
  • Девојката (Порцеланска вазна, 2007), режисер: Стојан Стојановски;
  • Сестра Дуња, (Сенки, 2006), режисер: Милчо Манчевски;
  • Софија, (Егзит, 2004), режисер: Костадин Анастасов;
  • Елени, (Битолска сага, 2003), режисер: Митко Апостоловски.
 • Дополнителни информации

  ТВ серии:

  • Сестра Светле (Фамилија Марковски, 2017);
  • Свршеницата (Тврдокорни, 2013).

  Останато:

  • Стекнала способност во соло пеење, сликарство и модерен танц.
 • Име Софиа
 • Презиме Насевска-Трифуновска
 • Година на раѓање 1985
 • Пол Женско
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304 и +389.2.3216.366

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725 и +389.2.3216.366

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk

 

Какви известувања сакате да добивате?


Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/mntmk/public_html/administrator/components/com_acymailing/classes/fields.php on line 1228


Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/mntmk/public_html/administrator/components/com_acymailing/classes/fields.php on line 1228